10 мита за здравословния живот


Диляна Калинова 16.06.2021

Хранителни режими, суперхрани, био продукция – да, няма нищо по – хубаво от това да се грижим за себе си и да водим здравословен начин, но има някои схващания по темата, които не просто заблуждават, но дори могат да се окажат вредни за нас и здравето ни. Нека развенчаем най - разпространените митове: 

Мит № 1 Яденето на ябълки изгаря повече калории, отколкото приемемe

Абсолютна заблуда! Нито ябълките, нито целината, нито каквато и да е било друга храна има силата да изгаря калории, защото истината е, че те могат да се премахват само и единствено чрез движение и практикуване на спорт.

Мит № 2 От захарта се пълнее, но от заместителите на захарта – не

Истината е, че заместителите на захарта (захарин, ксилит, цикламат и др.) също съдържат калории. Но не това е притеснителното, а фактът, че те повишават апетита, а употребата им в по-голямо количество може да предизвика стомашно неразположение. Специалистите препоръчват да не прибягвате до подсладители, ако не страдате от диабет. Просто ограничете количеството захар максимално! 

Мит № 3 Вредно е да се яде през нощта

Да, това също попада в списъка със заблуди! Няма вълшебен час, защото важното в случая е кога точно настъпва нощта за вас. Правилото е да не се яде два часа преди сън, защото храната не може да бъде преработена. Не е казано, че трябва да вечеряте в 19, или 20 часа, защото ако сте нощна птица и си лягате по - късно, късното хранене не е проблем за вас. Въпреки това, специалистите препоръчват да  не се вечеря свинска пържола с пържени картофи, защото тази комбинация от храна, консумирана дори 4 часа преди лягане, възпрепятства спокойния сън и на сутринта има голяма вероятност да се събудите с чувство на недоспалост, умора и дори с главоболие. 

Мит № 4 Здравословната храна е прекалено скъпа, защото се приготвя по специални рецепти 

Всъщност, това е поредната заблуда! Да, има по - скъпи храни с етикети „био“, но здравословното хранене не се ограничава само до консумацията на такива храни. Има и такива ястия, които изискват по- специфични продукти, или приготвяне, но всъщност на пазара има множество продукти, с които може да си създадете и поддържате здравословен начин на живот. Здравословното хранене https://healthy-lifestylefit.com/blog/zdravoslovni-retsepti е просто, рецептите също.

Мит № 5 Соковете са толкова полезни, колкото и самите плодове

Реалността е малко по – различна: всъщност соковете почти не съдържат фибри, а количеството витамини и минерали е в пъти по-малко като съдържание, отколкото в самия плод. Ето защо, винаги е по-добра идея да похапвате пресни плодове, когато имате тази възможност.

Мит № 6 Гладуването е добър вариант за диета

„Диетата чрез глад“ е добра за организма и чрез нея може значително да бъде намален броя на консумираните калории на ден? Това твърдение изглежда като отлична стратегия за бързо отслабване, но всъщност прибягването до крайност никога не е добра идея! Важно е да се отбележи, че гладуването или консумацията само на течности не помага на тялото ви да елиминира излишните мазнини или токсини. Има голяма опасност кардиналната промяна в храненето да доведе до възстановяване на наддаването на тегло! Затова по-добрият вариант е да се следва балансиран нискокалоричен хранителен режим, която ще ви помогне да отслабнете здравословно.

Мит № 7 Яденето на плодове е полезно по всяко време.

Неоспорим факт е, че плодовете са едни от най-здравословните храни, които имат безброй ползи за организма, но и тук има правило. Плодовете трябва да се консумират преди 14:00 часа. След този час те се разграждат много по-трудно и ферментират в стомаха, което може да доведе до чувство на дискомфорт, подуване, дори стомашни болки. 

Мит № 8 Шоколадът е вреден и причинява акне

М-м-м не, това е поредният мит! Шоколадът не е полезен само и единствено, ако е пълен с всякакви добавки – сушени плодове, бисквити, мляко и т.н. Хапвате ли обаче чист черен шоколад с висок процент какао, всичко ще бъде наред. Често пъти шоколадът е обвиняван за много от причините, свързани с кожни проблеми, но според последни проучвания, шоколадът няма общо с появата на кожни проблеми. 

Мит № 9 Яйчените жълтъци са лоши за вас

Дълги години се смяташе за вярно твърдението, че жълтъкът може да причини сърдечни заболявания поради своя „лош холестерол“. Може би, защото хората са опознали здравословните ползи от яйчния жълтък едва наскоро, но лекарите и специалистите по хранене препоръчват консумацията на яйчен жълтък за всички, дори и за хора със сърдечни заболявания, с изключение на тези, които имат алергии. Яйченият жълтък е натоварен с HDL, който е добър холестерол и всъщност противодейства на ефектите от лошия холестерол! Яйцата са добър източник на много хранителни вещества, не ги подценявайте! 

Мит № 10 Пропускането на хранене е добро за моя метаболизъм

Трябва да се подчертае, че пропускането на хранене никога не е добра идея, особено ако го правите съзнателно, с ясната мисъл, че по този начин ще отслабнете по-бързо, или по- лесно! Това е абсолютно погрешно схващане, което може да доведе до обратния резултат, защото това начинание ще ви накара да се чувствате още по-гладни и следователно при следващия прием ще ви накара да консумирате по- голямо количество храна! 

Пропускането на хранене (най-често закуската) не означава загуба на тегло! Последни проучвания показват, че хората, които пропускат закуската и ядат по-малко през деня, са по-тежки от хората, които ядат здравословна закуска и ядат четири или пет пъти на ден. Това е така, защото пропускането на хранене ви кара да се чувствате по-гладни и ви тласка да преядете при следващото хранене! 


Най-добрият вариант е да се храните балансирано, информирано, целесъобразно, навреме и пропорционално с плодове и зеленчуци, които най-добре отговарят на нуждите и изискванията на тялото ви. Ако имате нужда от професионалисти, които ще ви напътстват по пътя на вашето здравословно преобразяване, може да разгледате нашите пакети с индивидуални програми за теб



Остави коментар