Защо козунакът и яйцата не са проблемът ви след Великден?


Диляна Калинова 11.05.2021

По традиция трапезата по празниците винаги е отрупана с какви ли не хранителни изкушения. Великден не прави изключение, когато на масата присъстваха пухкави козунаци и вкусни яйца, а покрай тях още куп кулинарни вкусотии. Оказва се обаче, че самата консумация на козунаци и яйца не е толкова натоварваща за организма! Ето защо! 

Яйцата са полезни източници на ценни за организма вещества

Те съдържат високо ниво на протеини, мазнини и въглехидрати, желязо, фосфор, селен, магнезий, калций и витамин А, В4, В7. Любопитно е, че едно яйце съдържа средно 6 грама мазнини и много малко количество въглехидрати. Свареното яйце съдържа 77 калории: протеин – 6 грама, здравословни мазнини – 5 грама, от които 1,5 грама са наситени. Интересен факт е, че едно яйце съдържа приблизително същото съдържание на протеин колкото 30 грама варено месо, или риба. 

Освен това, яйцата са ценен източник на холин, който регулира нивата на добрия и лошия холестерол в организма и консумацията им е препоръчителна дори за тези, които страдат от висок холестерол. Всъщност, според последни проучвания, редовната консумация на яйца може да предотврати образуването на тромби и може да предпази човек от инсулт и инфаркт.

Любопитно е дори, че специалисти, които се занимават със здравословен начин на живот препоръчват на активно спортуващите редовен прием на зеленчуци, плодове в комбинация с 3 – 4 яйца на ден. Ако искате чрез яйцата да си набавите повече протеин, винаги може да отстраните жълтъка и да хапнете само неговия белтък.

А що се отнася до традиционния великденски козунак

В умерени количества той също няма да навреди на вашия хранителен режим, даже напротив. Козунаците също съдържат полезни съставки - витамини от групата В, витамин Е и А, които имат важна функция за клетъчния метаболизъм на организма. Според диетолози е напълно допустимо ежедневна консумация на 100 грама (две филийки) козунак.  Интернет изобилства от вкусни и лесни рецепти за това как сами да си направите домашен козунак, който със своите съставки няма да навреди на вашия хранителен режим, поне не драстично! Вариациите тук са много – може да се използва брашно от лимец, или пълнозърнесто брашно, кокосова захар, която е с по-нисък гликемичен индекс, а също и кокосово мляко, или друго растително мляко. 

Всеизвестен факт е, че „дозата прави отровата“. Това важи и в този случай, когато няма как да се лишите от великденските яйца и козунаци. Истината е, че ако сте постоянни в своя хранителен режим и се радвате на добра физическа активност няма как да загубите формата си за няколко дни! Важно в случая е да сте планирали здравословна закуска, която да не бъде прекалено тежка и да ограничавате до минимум преяжданията. Една полезна хитрост по време на празници е да си направите детокс на организма с повече зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, които ще ви  накарат да се чувствате  заситени, но в същото време леки. По този начин ще ограничите и риска от това да чувствате постоянен глад, или да прекалите с консумацията на храна по време на празничните събирания. Добра идея са също междинните закуски, похапването на по- лека храна и в по- малки количества, но по- често – има начини, за да продължите да спазвате хранителния си режим, но в същото време да не се лишавате от празничната трапеза! 

Най-ценното нещо е въпреки отрупаните с блюда софри и дълги празници, да продължите да следвате принципите на балансираното хранене, да имате редовна физическа натовареност, независимо дали ще прекарате част от времето си във фитнеса, или ще заложите на домашни тренировки  ! ☺ 



Остави коментар