10 Идеи за Сваляне на Натрупаните Килограми. Началото.


Диляна Калинова 28.01.2020

След дългата поредица от празници, която започва с Бъдни вечер и завършва с Ивановден, вероятността отрупаните празнични софри да се отразят на фигурата ви е наистина голяма. Мина почти месец откакто сте си направили обещания за новата година, а още не сте започнали...

Ако качвайки се на кантара цифрата, която видите не ви харесва, или пък, ако сте установили, че любимите ви дънки някак си странно са се смалили. Имаме няколко предложения за вас.

Решихме да селектираме 10 полезни идеи, с които да влезете във форма. Пак от първи, но февруари. Не, не става въпрос за изтощителни диети и лишения, а за ценни препоръки, чрез които може лесно да се отървете от някой друг нежелан килограм и да запазите топ форма не за седмица, или за месец, а в дългосрочен план!

1. Не залитайте в крайности!

Ако искате да се отървете от някой друг излишен килограм не е нужно да изпадате в клопката на лишенията, а просто трябва да подбирате храната си по- внимателно и разбира се да регулирате и следите порциите си. Ако това ви се вижда трудна задача, то започнете да се храните по-често (4-5 пъти дневно), но с по- малко количество храна (ориентировъчно порцията трябва да бъде с големината на юмрука ви).

2. Внимавайте с празните калории!

Препоръчително е да контролирате калорийния си дневен прием. За това ще трябва да премахнете от менюто си тези храни, които съдържат главно въглехидрати и наситени мазнини. Сведете до минимум всички "празни калории", които се съдържат в сладкишите, безалкохолните напитки и всякакви захарни продукти, или тестени изделия.Чудесна идея е да ги заместите с постни меса, пълнозърнесто брашно, плодове и зеленчуци, кисело мляко, супи, ядки и риба.

За да се преборите с натрупаните килограми трябва при всяко или почти всяко хранене да наблегнете на такива ястия, които са богати на протеини и фибри. По този начин ще намалите общия калориен прием и ще се чувствате сити за по-дълго време. Страхотна идея е да изчислите и да следите дневния си калориен прием, за да се гарантира, че гоненият калориен дефицит ще бъде налице. Не забравяйте, че ако приемате повече калории, отколкото горите, няма как да откриете съществена промяна в теглото си.

3. Бъдете активни!

Ясно е, че в забързания делник не всеки може да си позволи редовно посещение на фитнеса, но има множество домшани упражнения, които ще ви отнемат само минути, но щи ви държат във форма! Тук може да намерите богат ресурс от полезни видеа с упражнения, които може да практикувате у дома и които ще ви отнемат броени минути: https://healthy-lifestylefit.com/blog/trenirovki

Съветватем ви да се възползвате от всяка възможност, за да се движите! Изберете стълбите - на работа, вкъщи – забравете за асансьора! Ползите са много - оформяне и стягане на мускулите в долната част на тялото, подобряване на сърдечно-съдовата дейност, постигане на мускулна издържливост, изгаряне на не малко калории. Проучвания сочат, че ако изкачвате стълби няколко пъти на ден може да си подсигурите активност, с която да изгорите над между 100 и 300 калории дневно, което е страхотно!

В същата графа попада и това да избирате ходенето пеша отколкото с транспорт . Нужна е да извървите само една спирка повече пеша, или паркирайте колата си малко по-далеч от работното място – това е чудесна кардио тренировка. При 15- минутно интензивно ходене може да изгорите до 100 калории, а при 30 –минутно дори 300.

4. Време е да направите разместване в хладилника!

Долното отделение, приспособено за съхраняване на плодове и зеленчуци удължава живота на продуктите, но често те си остават там и се развалят, защото не са видими и забравяме за тях!

Според последни проучвания, тези хора, които са направили разместване в хладилника си и са поставили плодовете и зеленчуците на по-видно място консумират 3 пъти повече от тези, които ги съхраняват в долното отделение! Изпробвайте тази техника и вижте дали ще увеличите консумацията си на плодове и зеленчуци!

5. Увеличете приема на вода.

Забравете за всякакви подсладени, или газирани напитки. Към водата прибавете половин изстискан лимон като така напитката освен, че ще бъде тонизираща ще бъде ваш добър партньор в битката ви с намаляване на калориите. Напитката е и чудесен метод за детоксикация на организма, за това е хубаво да я консумирате всяка сутрин на гладно.

Всъщност има редица начини за детокс на организма. Един от тях е пречистване с вода. Вижте предимствата и недостатъците на този метод. Съветваме ви, преди да го започнете, да помислите дали това е най- подходящия вариант за вас. Не изпадайте в крайности и не подценявайте рисковете, които крие!

6. Създайте си балансиран хранителен режим

Хранителният режим, който да съответства на начина на живот е важен, за да не се чувствате ощетени заради лишенията. Нека той съответства на вашите желания и начин да живот и да не бъде стресов за организма.

Вземете лист хартия и химикал и напишете всички любими ястия/ продукти, които обичате и ги комбинирайте правилно! А ако сред тях има такива, които не са здравословни, помислете с какво може да ги замените, за да обогатите менюто си.

Наблегнете на засищаща закуска , която да съдържа така полезните за тялото фибри. Дневната доза е от 35 грама фибри, но много от хората не си набавят дори половината от това количество! А закуската е най-доброто време за това! Освен, че ще успеете да регулирате нивата на кръвната си захар ще изгорите и калории!

Относно вечерята – тя трябва да бъде в по- ранните часове и да бъде в разумни количества! Всъщност нощта е време за сън, а не за хранене! След празниците вероятността да се чувствате издути е наистина голяма. Е, може за вечеря да хапнете само малка порция супа или свежа салата. Дайте почивка на организма си!

Според резултатите от последни изследвания по темата, хората, които си лягат в по-късните часове консумират около 250 калории повече от останалите. Те имат и по-висок индекс на телесната маса. Избягвайте да приемате калории нощно време, защото организмът ви няма нужда от тях поради факта, че вие не сте активни по това време. Той от своя страна изпраща излишните калории в мастни клетки, които лесно се превръщат в излишни килограми!

7. Освободете се от ненужната вода от организма си!

Любопитно е, че голяма част от натрупаните килограми всъщност се дължи на задържането на вода. Именно и заради това може да се чувствате подути след празниците. Ако сте в това положение:

направете си пречистваща седмица, като през следващите 7 дни не консумирайте храни, които съдържат глутен или лактоза, тъй като това са съставките, които предразполагат към задържане на вода.

Друга препоръка на специалистите е да премахнете от менюто си, или да намалите значително и драстично приема на сол.

8. Създайте си навици!

За да се отървете от нежеланите килограми и да запазите оптимално тегло трябва да си създадете здравословни навици! Гладуването, драстичните диети и крайните лишения не са вариант, защото са временно решение, при това нездравословно!

След един изтощителен за организма режим има шанс килограмите да се върнат като бумеранг! Рискът да се чувствате по-зле и да напълнеете още повече също не е за подценяване! Затова заложете на здравословни, балансирани навици от ежедневието си - намаляване на стреса, подобряване на съня, преодоляване на емоционалните проблеми. Не постоянните ограничения и лишения, а елиминирането на външните отрицателни фактори (доколкото ви е възможно) са ключът към успеха!

9. Намерете си активно хоби!

След дългата поредица от празници идва най-подходящото време, когато може да преоткриете някоя своя страст, която да ви държи активни. Именно месец януари е чудесно време за това, защото битува твърдението, че тогава човек лесно може да изпадне в следпразнична депресия. А както знаем: движението е най- добрият лек, за да избягате от емоционалния капан на отрицателните мисли и чувства!
Разнообразете деня си – запишете се на танци, ски, катерене, планински преход. Въпреки студения сезон има толкова много варианти. Изберете дейността, която ви допада най- много и я използвайте, за да поддържате добра физическа и душевна форма.

10. Забравете за извиненията!

„Искам, но нямам време!“, „Изморена съм!“ и т.н.

Всяко съобразяване и промяна в познатите делнични навици е усилие, което често хората не желаят да предприемат и затова се запасяват с куп извинения.

Всъщност не е толкова трудно да промените хранителния си режим, да следите периодично резултатите си,или пък да вмъкнете между задълженията си и физическа активност. Фокусирайте се върху крайната цел, да се заредете с воля, търпение и мотивация и да органзиирате деня си по най-добрия начин!

А ако ви трябват професионални насоки, изготвяне на хранителен режим и тренировъчна програма, съобразени изцяло с вашите нужди, желания и начин на живот – ние сме насреща! Тук може да разгледате пакетните ни предложения, с които сме сигурни, че заедно- плавно и лесно ще успеем да постигнем желаните от вас резултати:
https://healthy-lifestylefit.com/services



Остави коментар