Пречивстване само с вода - предимства и недостатъци


Диляна Калинова 18.09.2019

Може ли гладуването да ви помогне да бъдете по-здрави, енергични и в по-добра физическа форма? Какви са ползите и какви опасности крие режимът? Събрахме най-важните отговори по темата.

1. Какво представлява пречистването с вода?

Това е вид процес на отстраняването на токсични вещества, при който не се коснумира нищо друго освен вода или чист чай (зелен за предпочитане). Водният пост обикновено продължава от 16 до 72 часа. Като специалистите съветват да не се подлагате по-дълго от посочените три дни без медицинска препоръка и наблюдение, защото въпреки безспорните си приемущества, процедурата крие и редица рискове за здравето.

Този режим е често срещана практика в различни култури, които го използват за възстановяване на физическия и духовен баланс. По този начин позволявате на тялото си да се самопречисти и да се излекува.

2. Защо е нужно пречистването с вода?

Отговорът е кратък – осигурява дълбока и трайна детоксикация. А в днешно време тя има особено важно значение, защото организмът е атакуван от редица външни фактори като химикали в храната - хормони, антибиотици, замърсен въздух, вредна козметика, агресивни лекарства и други. В следствие на тях, в тялото се наслагват огромни количество шлаки, тежки метали и други вредни натрупвания,  които блокират клетките и водят до множество нежелани последствия като кожни проблеми, липса на енергия и тонус, както и отключване на тежки заболявания.

Съществуват редица методи за детоксикация като консумация на зеолитова вода, житен режим, или дезинфекция чрез сребърна вода, но експертите твърдят, че гладуването, включващо единствено пречистване чрез вода (в рамките до 72 часа) е най-мощното средство за детоксикация от всички опасни токсини и химикали в тялото.

3. Какво трябва да знаете, ако решите да преминете на водния детокс?

Дневното препоръчително количество вода на ден е теглото ви умножено по 0.033мл./на кг.
Хубаво е да приемате достатъчно вода, но да не прекалявате с нея, тъй като при този режим се изхвърлят и полезни, нужни на тялото вещества, като например Електролитите – Калий, Натрий и др. Детоксикацията от този вид е приложима в домашни условия, но само и единствено, ако се прилага за кратко време - до 3 дни с предварителна подготовка поне от 1 до 4 седмици в зависимост от нуждите и здравословния статус на човек. Ако искате да спазвате режима по –дълго от посоченото, то това трябва да се случи само и единствено под лекарско наблюдение и/или след консултации със специалисти по лечебно гладуване и детоксикация.

Важно е да се допитате до специалист, защото той ще вземе под внимание вашия индивидуален здравословен статус  и ще ви изготви ефективен и щадящ за организма хранителен детоксикиращ режим. Ако никога досега не сте преминавали през този режим най-добре е да се консултирате с някой от нашите специалисти

4. Защо водата е ключът към детоксикация? Какви са предимствата?

Определено това е един много ефикасен начин за изхвърляне на токсините от организма! Липсата на храна в продължителен интервал от време дори и  в период до 16 часа подобрява значително функциите на храносмилателната система и забързва метаболизма. Освен това, има и способността да подмладява тялото, защото по време на периода на гладуване организмът превключва на режим покой и се възстановява от всички вредни атакуващи го фактори. Именно по този начин се забавя процесът на стареенето. Пречистването с вода стимулира и работата на сърдечно-съдовата система, подобрява нивата на холестерол, кръвно налягане и триглицериди.

Това е и ефективен метод за отслабване, защото по време на него не се консумира нищо друго освен вода или чай, което означава, че тялото няма достъп до храна. А когато тялото не получава  енергия от храна, то използва мазнините като основен източник на енергия - по този начин се подпомага разграждането на мазнините и се стига до отслабване.

„Важно е да се подчертае обаче, че загубата на тегло най-вероятно е 0,9 кг на ден като 0,6 е извънклетъчна вода и 0,3кг. е мазнина. Един ден е необходим на тялото ни да започне да изгаря натрупаните мазнини, защото първо използва наличната енергия като глюкоза и гликоген.“, това сподели с нас Тихомир Бодурски – нутриционист, специалист по детоксикация и професионален личен и групов треньор – част от екипа на „Хелти Лайфстайл“

Друго предимство е, че водният пост е страхотен метод и за подмладяване, защото позволява на тялото да отдели време за пречистване на негодни клетки, регенерация на стари, сформиране на нови. Режимът въздейства върху ефектите на стареене и оксидация на клетките. Повишеният прием на вода подпомага изхвърлянето на токсините от тялото, като по този начин клетките се възстановяват напълно, което от своя страна води до подмладяване отвътре навън.

Премахването на токсините чрез вода има още важни плюсове. Един от тях е, че въздейства положително на хората, които имат кожни проблеми. Консумацията на вода подобрява здравето и еластичността на кожата, тъй като прогонва токсините от клетките.

Друг важен и полезен факт е, че според последни изследвания, гладолечението от всякакъв тип може да помогне за подобряване на чувствителността към инсулин. Инсулиновата резистентност е основният фактор за развитието на диабет тип 2, така че е напълно възможно водният пост да подобри чувствителността към инсулин и да намали риска от появата на диабет.

Пречистването с вода е широко разпространено, но към него трябва да се подходи с повишено внимание. Въпреки че може да ви помогне да отслабнете и да изхвърлите ненужните токсини, има потенциални рискове, които, ако не внимавате, могат да надхвърлят ползите.

5. Какви са недостатъците на пречистването с вода?

Водният пост крие редица опасности за хора със специфично здравословно състояния като подагра или диабет и за тези, които са избрали да го спазват повече от три дни без консултацията на специалист в областта.

Един от рисковете е недостигът на хранителни вещества. Ограничавайки калориите, вие също ограничавате и основните витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини и електролити – нужни на тялото, за да функционира правилно. Продължителният воден пост е сериозно изпитание за организма, за това той трябва да бъде обмислен и предприет с повишено внимание!

Любопитно е, че въпреки консумацията на вода по време на режима, има вероятност от дехидратация. За много хора минимум 20 % от дневната консумация на вода идва от храните. Именно за това, някои приемат малко количество сол по време или преди поста и се суплементират с калий поне по време на поста, за да  не се увеличи вероятността да пострадат от дехидратация (хипонатриемия), което не е в следствие на недостатъчна вода в организма, а недостатъчно електролити – най-важните калий и натрий.

Това е и причината, че режимът не се препоръчва при интензивно спортуване, освен ако не се взима допълнително калий и натрий, защото чрез изпотяването се губи жизненоважна за организма сол, която не може да се набави с храна или вода.

„Свеждането на калориите до нулата крие още опасности - замайване, умора и невъзможност за фокусиране, това се случва най-често при организми, които не са направили  нужната подготовка от 1-4 седмици и тялото им е още приспособено към горене на глюкоза, като главен източник на енергия. Докато тялото превключи към горене на мазнини, тези симптоми са най-силни.

Тук също е хубаво да се спомене, че човекът, който не е адаптиран, изпитва до 3 пъти по-голям глад, от този, който е адаптиран. Когато консумацията на нужните калории за организма липсва, тялото ви ще се бори да работи на оптимално ниво, за да осъществи концентрация -тъй като тя е нужна за намиране на храна.

Напълно е възможно да се появи и главоболие, това е в следствие на чистене на токсини и загуба на минерали/електролити. Човек е добре да се погрижи да прави воден пост, когато разполага с време и не е стресиран. “Добре е да се изолира от стреса, защото той допринася за допълнителна изнервеност, раздразнение и неоправдан глад. “,това сподели с нас Тихомир Бодурски.

Важно е да се отбележи още, че водното гладуванекрие няколко риска за хората с определени здравословни проблеми и те не трябва да се опитват да го спазват. Дори 3 - дневен, този режим не е подходящ за тези, които страдат от:

  • Подагра - пречистването с вода може да увеличи производството на пикочна киселина, който е рисков фактор за атаки на подагра;
  • Хронично бъбречно заболяване - гладуването може да влоши бъбречната функция;
  • Диабет тип 1 - на гладно може да увеличи риска от диабетна кетоацидоза и хипогликемия (ниска кръвна захар).

6 . Алтернативи на пречистване с вода

Има различни, не толкова крайни методи, чрез които може да премахнете от тялото си токсните чрез вода! На помощ идва детоксикационна вода за отслабване. Освен, че ще прочисти тялото ви от токсини, ще ви помогне и за изгарянето на излишните мазнини. Ето една много ефикасна рецепта!

За да я приготвяте се нуждаете от 2 литра вода + нарязани на парчета: 1/2 среден грейпфрут, 1/2 краставица, 1/2 лимон и лайм. Всички съставки се смесват и се оставят да престоят в хладилник минумум два часа преди консумация. Пие се поне 1 литър на ден за оптимални резултати.

Друга ароматна и изключително полезна детокс напитка е вода + ябълки + канела. Не само, че е вкусна и че не съдържа калории, но и е чудесен метод за отслабване и отстраняване на вредните вещества. Също така помага за подобряване на метаболизма. Необходими са 2 литра вода + 1 ябълка, нарязана на тънки парчета + щипка канела. Взима се един съд и се пълни до половината с лед, след това се прибавя водата и накрая останалите съставки. Най-добре е преди консумация да се остави за около 1 час в хладилник.

Всъщност приготвянето на детоксикационна вода у дома е много лесно. Необходимо е само вода и селекция от любимите ви плодове и билки.

За финал: пречистването с вода е популярен метод на гладуване, който има редица ползи, но крие и също толкова рискове. Бъдете информирани, внимателни и се доверете на специалисти, които ще ви помогнат да постигнете оптимални резултати без да застрашвате здравето си!

Ако пожелаете промяната и имате нужда от професионална помощ, за да я постигнете, нашият екип от лицензирани специалисти е насреща :)



Остави коментар