Здравословни Предимства на Масла и Олиа за Готвене


Диляна Калинова 09.10.2019

Много хора споделят мнението, че мазнините са враг на здравословния начин на живот, но това е абсолютно погрешно! Човешкият организъм не може да изпълнява нормално своите жизнени функции без приема на мазнини, защото именно те стимулират оптималното поддържане на телесните тъкани и нормалното ниво на кръвна захар. Като прибавим към това, че са отличен източник на енергия, мазнините всъщност се оказват изключително важни за нашето здраве. Разбира се, има различни видове, всеки от който предлага различни предимства. За да бъде приготвена храната здравословно, изключително важно е да получим отговор на въпроса: „Какво се случва с мазнината след термичната й обработка?“. Събрахме на едно място най- разпространените здравословни масла и олиа в домакинството, като съпоставихме техните характеристики и качества.

ВНИМАНИЕ! При готвене на висока температура е ключово да бъдат използвани масла и олиа, които са стабилни и издържливи на окисление! При взаимодействието си с кислорода, има голяма вероятност мазнината да се окисли, което води до образуването на свободни радикали и други вредни съединения за здравето.

Как да изберете здравословна мазнина за готвене? Трябва да вземете под внимание следните два фактора:

  1. Устойчивост към окисление при топлинна обработка! Тези, които са устойчиви на висока температура са маслата и олиата, които са изградени от наситени мазнини и мононенаситени мазнини. Тази мазнина, която има високо съдържание на полиненаситени мазнини не е препоръчителна за готвене.
  2. Температурата! При готвене е необходимо да се знае избраната мазнина при колко градуса се разгражда и се превръща в дим!

Вижте нашия списък с различните здравословни мазнини за приготвяне на храна:

Маслиново Олио

Най- популярната здравословна мазнина за готвене е зехтинът. Маслиновите масла обикновено имат най-висок процент на мононенаситени мазнини сред маслата за готвене, богати са на антиоксиданти, наречени полифеноли, полезни растителни съединения и могат да подобрят здравето на сърцето. Те притежават 70% мононенаситени мастни киселини, както и голямо количество антиоксиданти и витамини К и Е. Любопитно е, че зехтинът е основният източник на мазнина в средиземноморската кухня и резултатите от статистиката сочат, че хората от тези страни много рядко страдат от сърдечни заболявания. Най- добрият зехтин е студено пресованият, защото той не е подлаган на топлинна или химическа обработка и олиото е извлечено механично от първото пресоване на маслините.

Как да използвате?

Екстра върджин е зехтинът, който е най-подходящ за подправяне на салати и за направата на салатен дресинг. Рафинираният зехтин е подходящ за сотиране.

Каква е точката на горене?

Екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C. При готвене на висока температура е подходящ рафиниран или чист зехтин.

Слънчогледово Олио

Въпреки че това е една от най- използваните мазнини за готвене у нас, много хора не са информирани за видовете и спецификите на слънчогледовото олио и купуват първото, което видят на рафта в супермаркета. Има два вида слънчогледово олио и всяко от тях трябва да се използва при определен тип приготвяне на храната – натурално (нерафинирано, студено пресовано слънчогледово олио) и рафинирано (единично, двойно рафинирано и т.н). Какви са разликите по между им? Натуралното не съдържа токсични останки от химични процеси и е наситено на витамин Е, омега-6 и омега-9 есенциални мастни киселини. То се използва само в студената кухня, или се добавя към вече приготвената, термично обработена храна едва след като изстине.

При при производстовот на рафинираното олио се използва химично извличане от сушени или изпечени семена. То е претърпяло процес на неколкократно филтририране, в следствие на което всички негови протеинови остатъци се губят.

Как да използвате?

Въпреки, че рафинираното олио често се използва при печене и пържене, диетолозите са на мнение, че това е изключително вредно за организма. Причината за това е, че мастните киселини се окисляват и насищат. Препоръчително е, ако изпозлвате рафинирано олио, да варите храната си с него или да я задушавате на водна пара - така ще елиминирате риска от окисление на есенциалните мастни киселини.

Каква е точката на горене?

Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното – при 107°C.

Краве Масло

То е отличен избор за източник на мононенаситени мазнини. Освен това съдържа ценни витамини, необходими на организма - А, Е и К2 и линолова киселина, която спомага за забързване на метаболитните процеси и ефективното ускоряване на загубата на тегло. Именно затова е предпочитан избор в различни здравословни диети!
Когато говорим за този вид мазнина, трябва да споменем и друга негова форма - претопеното краве масло. При него водата и белтъците са отделени и остава чистата мазнина. Според резултати от проучвания, редовното използване на тази мазнина може да понижи нивото на лошия холестерол и успешно да се пребори с различни вътрешни инфекции на организма.

Как да използвате?

Може да използвате краве масло за печене, сотиране и мазане на филийки хляб. Поради факта, че претопеното масло се отличава с много висока точка на димене, приложението му в кухнята е наистина голямо и може да се изпозлва при всякакъв вид готвене.

Каква е точката на горене?

Точката на димене на краве маслото е 177 °C, а на претопеното краве масло е 255 °C.

Свинска Мас

Въпреки, че има редица приемущества, често свинската мас е подценявана при приготвянето на храната. Самото й съдържание варира в зависимост от това, с какво се хранят животните, от които е извлечена тя. Ако те са коснумирали предимно зърнени храни, то мазнините им ще са богати на полиненаситени такива, но ако са се хранели само с трева, резултатът ще бъде висок процент на наситени и мононенаситени мазнини. Всъщност има интересни факти, които може би не сте знаели за свинската мас. Особено за зимния сезон е отлично предложение за готвене, защото тя съдържа витамин D. Освен това, снабдява организма с витамин А и Е и благодарение на своите ненаситени мастни киселини и лецитин, консумирането й може да спомогне за пречистване на тялото от натрупаните токсини и вредни вещества. Именно затова, свинската мас е едно от най- добрите решения за създаване на здравословни кулинарни изкушения.

Как да използвате?

Свинската мас е силно наситена и затова е устойчива на топлинна обработка, което я прави добър избор за всякакъв вид приготвяне на храна.

Каква е точката на горене?

Точката на димене на тази мазнина е 188 °C.

Авокадово Олио

Ценното при него е, че се отличава с богат профил на съдържащите се в себе си здравословни хранителни вещества: 70% мононенаситени мастни киселини, 12% омега-6 киселини и само 12% наситени мастни киселини. Както и зехтина, това масло също има ниско съдържание на полиненаситени мазнини (10%). Консумацията му се препоръчва при хора, които искат да повишат приема на здравословни мазнини в диетата си.

Как да използвате?

Изключително подходящ избор при готвене на висока температура, може да използвате за пържене, печене, сотиране и мариноване, тъй като мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали.

Каква е точката на горене?

Точка на горене – 249°C

Кокосово Масло

Ако търсите добра алтернатива на маслото, може да използвате кокосово - то съдържа 92 % наситени мазнини, които нe ca вpeдни зa paзлиĸa oт тези, които са в дpyги pacтитeлни мacлa. Едно от неговите важни преимущества е, че е наситено с лауринова киселина, ĸoятo пoмaгa пpи peдицa cъpдeчни пpoблeми, ĸaтo виcoĸo нивo нa xoлecтepoл и виcoĸo ĸpъвнo нaлягaнe. Освен това то съдържа витамини К и Е – важни добавки за по-здрава коса и кожа. Друга положителна черта на кокосовото масло е, че то не гранясва, тъй като не се окислява. При готвене не се абсорбира, не пръска и при висока температура запазва своите полезни и ценни качества.

Как да използвате?

Той е страхотен помощник при направата на различни ястия - от десерт до основно. Успешно може да приготвите всякакви рецепти с него, без да се съобразявате каква точно е храната, защото неговият аромат не е натрапчив.

Каква е точката на горене?

Точка на горене - 177°C.

Орехово Олио

То е предпочитано заради високото си съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти. Друг плюс е, че притежава ниско съдържание на наситени мазнини. Любопитно е, че една супена лъжица съдържа толкова количество омега мастни киселини, колкото се съдържа в парче филе от сьомга. Това го прави отличен избор за вегитарианци или за такива, които не консумират често така важната риба за организма. Още едно неоспоримо приемущество е, че за разлика от повечето масла, ореховото е наситено на омега-6 и на омега-3 мастни киселини.

Как да използвате?

Подходящо при сотиране, пържене на тиган, при направата на салатен дресинг, а също и при приготвянето на различни десерти.

Каква е точката на горене?

Точката на горене е 204°C.

Сусамово Олио

То е съставено от: полиненаситени мазнини - 46%, мононенаситени мазнини - 40% и 14 % наситени мазнини. Сусамовото масло се характеризира със силен аромат и затова често е предпочитано в рецептите от азиатската, индийската и близкоизточната кухня. Поради наситения си вкус не винаги е подходящо за готвене на основния ястия, но е страхотно допълнение за овкусяване на салати и студени ястия. Важно качество на сусамовото масло е, че притежава високо съдържание на антиоксиданти и Витамин Е, също и полиненаситени мастни киселини.

Как да използвате?

Има два вида сусамово олио: светлото е подходящо за дълбоко пържене, а тъмното е за леко пържене. И двата вида са чудесен избор за приготвяне на салатен дресинг.

Каква е точката на горене?

Нерафинираното сусамово олио има точка на димене до 177 °C, а рафинираното до 210 °C.

Олио от Гроздови Семки

То е изключително подходящо за пържене и печене, защото при много високи температури започва да пуши, за разлика от други видове мазнина. Страхотен избор е при приготвянето на тестени изделия, защото това олио няма специфична миризма и поглъща много добре други аромати. Любопитен факт е, че съдържа двойно повече витамин Е, отколкото зехтинът.

Как да използвате?

Поради своята устойчивост от окисление е чудесен избор за всякаква обработка- печене, сотиране, пържене, салатен дресинг.

Каква е точката на горене?

Точката му на горене е 216°C. Не се прпоръчва използването му при - дълбоко пържене.

Рапично Олио

Съставът му се отличава с високо съдържание на мононенаситени мазнини - 62% и полиненаситени мазнини - 32%. Подходящо е за здравословно приготвяне на храна, защото има най-ниското ниво на наситени мазнини сред маслата за готвене (7%). Също така е едно от малкото масла, които съдържат добър растителен източник на омега-3 мазнини. Резултати от изследвания показват, че хората, които използват рапично масло като заместител на наситените мазнини в диетата си са успяли да намалят нивата на лошия холестерол.

Как да използвате?

Може да се използва за печене и пържене, но поради по-острия си вкус и наситен аромат не е предпочитан избор за овкусяване на салати.

Каква е точката на горене?

Неговата точка на горене е 205°C.

Фъстъчено Олио

На фона на останалите мазнини за готвене, то се отличава с най-високо съдържание на мононенаситени мазнини - около половината (49%), полиненаситени мазнини (33%) и наситени мазнини (18%). Още един плюс е, че протеинът, фибрите и здравословните мазнини, които съдържа фъстъчено олио са източник на допълнителна енергия за организма, което пък от своя страна спомага за поддържането на оптимално тегло. Консумацията на фъстъци засилва метаболизма и по този начин може да се елиминират или намалят някои метаболитни нарушения на организма, свързани със затлъстяването. Това е здравословен и естествен продукт, който е чудесен избор за всеки, който има желание да увеличи дневната доза от здравословни мазнини.

Как да използвате?

Може да се използва за приготвянето на всякакви ястия, като с мазнината може да се пече, пържи, или приготви салатен дресинг.

Каква е точката на горене?

Точката му на горене е 232°C.

Заключителни Думи

За да се храните здравословно е нужно да избирате внимателно не само самата храна, но и мазнината, която ще използвате при нейното готвене. Препоръчително е да проверите каква термична обработка се препоръчва за дадената мазнина, защото при погрешно прилагане, тя не просто може да развали вкуса на ястието, но и да погуби здравословните му хранителни вещества и стойности. Освен това е изключително важно да избягвате всякакви изкуствени заместители на естествените животински и растителни мазнини – какъвто е маргаринът. Забравете за синтетично създадените продукти, защото вредите от тях крият редица рискове за здравето: затруднения в метаболизма, повишаване на нивата на лошия холестерол, поява на сърдечно – съдови проблеми, отключване на редица инфекции и др.

Изберете здравословни масла и олиа от предложения списък по- горе и гответе по-умно!



Остави коментар