Всичко, което трябва да знаете за потенето


Диляна Калинова 28.07.2021

Да, изпотяването е неприятен страничен ефект, плод на физическо натоварване, фитнес упражнения, стрес в работата, или дори сигнал за здравословен проблем. Чувството да се потим не е некомфортно, но преди да предприемем мерки за овладяването му е важно да знаем всичко за процеса. Предлагаме ви отговори на най- важните въпроси по темата за потенето!

ЗАЩО СЕ ПОТИМ? 

Любопитно е, че ежедневно, потните жлези на човека отделят около един литър секрет, а в страните с по- горещ климат може да се достигне дори до 10 литра на ден! Всъщност количеството и съставът на отделената пот могат да зависят от различни фактори – конструкция на тялото, наследственост, обща температура на околната среда, количеството изпита течност. Има дори различия и между отделните раси – доказано е, че азиатците се изпотяват много по-бързо от европейците.

Потните жлези, са тези, които заедно с кожата и бъбреците, са основен орган за терморегулация на тялото! Тоест изпотяването позволява на организма да запази постоянна нормална температурата на тялото. То е необходимо, защото е това е механизмът за охлаждане на организма. При процеса тялото изхвърля излишните натрупани токсини и соли. 

ЗАЩО МИРИШЕ ПОТТА?

Потта се произвежда от два вида потни жлези: 

екринни жлези (които се намират навсякъде по кожата, но най-вече под мишниците, дланите и ходилата и по челото). Те произвеждат пот, която няма миризма и се състои главно от вода и сол.
апокринни жлези (те са разположени в слабините и под мишниците). Те отделят съвсем леко миризлива пот, чието съдържание е от витамин Ц, пикочна киселина, млечна киселина, антитела, урея и амоняк. 
Неприятната миризма се дължи главно на наличието на различен вид бактерии и гъбички по местата, които се характеризират с по-обилно потене, които са влажни и топли – именно заради това са идеална среда за тяхното развитие! 

След натоварваща, интензивна тренировка потта на някои хора има по-остра миризма. Това се дължи на факта, че телата им преработват протеините. Тези, които се опитват да натрупат и моделират мускулната си маса наблягат на протеиновата диета. В резултат именно на натрупването на протеини в кръвта и тяхното преработване, потта започва да мирише по - особено и по- силно. 

Специалистите съветват, ако потта ежедневно е със силни миризми да се обърнат към лекар, защото това може да бъде сигнал за наличие на нарушение или заболяване в организма. 

КАКВО НИ КАРА ДА СЕ ПОТИМ ПОВЕЧЕ? 

Отговорите тук могат да бъдат разнообразни, защото е индивидуално. Най-често срещаните фактори са топлината и физическото натоварване, но потенето може да бъде причинено и от прекомерна консумация на алкохол, кафе и силни, пикантни подправки, стрес, нездравословна храна, наднормено тегло и др. . Силните емоции, адреналинът, хормоналният дисбаланс и някои видове заболявания също спадат в тази графа. 

Консумацията на някои храни могат да доведат до рязка промяна в потта и в миризмата на тялото. Високото съдържание на фибри в кръстоцветните зеленчуци може да направи миризмата на човешката пот по- остра и специфична, а аспержите често водят до неприятна миризма на урината.

КОГА ПОТЕНЕТО Е СИГНАЛ ЗА ПРОБЛЕМ? 

Важно е да се знае, че прекаленото изпотяване може да бъде лекарска диагноза и не трябва да се пренебрегва с лека ръка! 

Потенето може да доведе до прекалено натрапчива миризма, която е в следствие на нежелани лекарствени реакции в следствие прием на медикаменти. 

В някои случаи резките промени в миризмата на човешкото тяло могат да се окачат резултат от здравословно състояние, като например: 

  • Хиперхидроза

Хората с хиперхидроза се потят прекомерно от еккринните потни жлези. 

Плантарна хиперхидроза

Причинява прекомерно изпотяване в стъпалата, което води до неприятна миризма на краката. 

  • Триметиламинурия

Това е рядко генетично състояние, при което човек не може да разгражда химическо съединение, наречено триметиламин. Съединението оставя тялото в потта, урината и дъха, отделяйки миризма, наподобяваща тази на гнило яйце, или риба. 

  • Диабет

Миризмата на тялото може да бъде и признак на диабет при някои хора. Случва се, когато има твърде много глюкоза в кръвта. 

  • Заболяване на бъбреците

Понякога телесната миризма може да е сигнал за бъбречно заболяване, което означава, че бъбреците са повредени и не могат да филтрират кръвта по начина, по който трябва. 

КАК СЕ ПРЕОДОЛЯВА ПОТЕНЕТО, КОГАТО ТО Е ЛОКАЛНО? 

То се преодолява с използването на антитранспиранти в течна, гелообразна или кремообразна форма. Освен други съставки, те съдържат и салицилова киселина. Ефикасни са при умерено изпотяване, но при обилно потене с стра миризма не могат да помогнат. 

Важно е да се отбележи, че използването на продукти, в които има алуминиеви соли може да раздразни кожата и да се получи възпаление и зачервяване на кожата. При това положение е нужно да се преустанови употребата на антитранспиранти за известен период от време! Тези продукти, които имат много висока концентрация на алуминиев хлорид и салицилова киселина се предписват от дерматолог. 

Йонофорезата се прилага при потните жлези на дланите и ходилата. Тя използва постоянен електрически ток. Дланите и ходилата се потопяват във вода, през която слабият ток протича в продължение на 10 минути. За да бъде постигнат задоволителен резултат са необходими от 3 до 5 процедури на седмица, след което се правят поддържащи процедури. Процедурата е ефикасна и безопасна, когато се практикува от специалист.

КАКВИ СА ПРИРОДНИТЕ СРЕДСТВА СРЕЩУ ИЗПОТЯВАНЕ? 

Има изпитани натурални процедури, които може да използвате в домашни условия, за да намалите неприятното усещане от потенето. Ето няколко от тях:

1. Залейте една супена лъжица листа от салвия с една чаша гореща вода и оставете така около 20 минути. След това прецедете и пийте по половин чаша 3 пъти дневно, един час след хранене. 

2. Залейте 4 супени лъжици смляна овесена слама с един литър гореща вода и оставете за един час. Без да прецеждате, си направете баня за ръцете за около 20 минути.

3. Залейте 5 супени лъжици смлени орехови листа с един литър гореща вода и оставете сместа за един час. След това я сложете на слаб огън, докато заври. Изстудете я, прецедете и си правете баня за краката.

Съвети за по – комфортни дни

1.Слагайте талк в обувките с, защото той абсорбира влагата и така унищожава средата на гъбичките и бактериите, които причиняват лошата миризма.

2.Носете дрехи от естествени материи - лен и памук, защото те поемат лесно потта за разлика от синтетичните и влагата не се задържа по тялото. 

3.Избягвайте, или поне ограничете прекалено студените напитки, както и прекалено горещите, защото големите температурни разлики с тялото предизвикват по-силно потене.

4.През лятото носете отворени обувки, защото по този начин се проветряват  ходилата. По възможност избягвайте изкуствените, синтатични материи. 

5.Правете често хладки бани на краката, по този начин ще забавите процеса на потене.

6. Използвайте антитранспиранти – те намаляват обема на отделената пот. Потърсете продукти, които НЕ съдържат алуминиеви соли. 



Остави коментар