Душевното здраве като част от здравословния начин на живот


Диляна Калинова 19.06.2019

Широкоразпространено е схващането, че няма физическо здраве без душевно! И това е абсолютно вярно, защото двете са взаимносвързани и допълващи се. Тялото ни е отражение на това, което става вътре в нас. Емоциналното неразположение в повечето случаи индикира за физически проблем, настоящ, или предстоящ, което пък води след себе си до душевно неразположение. Статистиката сочи, че 75 % от хората, които страдат от физически болести всъщност имат емоционален проблем.

Но какво всъщност означава душевното здраве? От какви фактори зависи то и как да го постигнем? Събрахме на едно място най - важните отговори по темата.

Какво представялва душевното здраве?

Най - простият отговор на този въпрос е да се чувстваме добре и да сме пълноценна част от обществото, в което живеем. Душевното здраве не е просто отсъствие на някаква болест, а е съвкупност от общото ни благополучие, вътрешно равновесие и хармония, които ни правят максимално удовлетворени от това, което сме и от това, което вършим. От него зависят нашите мисли, чувства, настроения и действия. Характерно за човек, който се радва на добро душевно здраве е, че има способността да се справи със заобикалящите го външни фактори, да общува пълноценно, да се развива и усъвършенства активно.

Кои са признаците за нарушено душевно здраве?

Умора, раздразнителност, неоснователни страхове, перманентна тревожност, комплекси - това са само малка част от признаците, нарушаващи хармонията в нашия живот, които ни карат да се чувстваме несигурни и неуравновесени. Разбира се, да бъдем душевно здрави не означава, че не преминваме през емоционални периоди, в които се чувстваме подтиснати, объркани, или безсилни. Напротив, всички изпитваме подобни тревожни чувства, но важна е способността ни да надделем над тях, да не им позволим да ни завладеят и блокират емоционално.

Кои са факторите, които влияят на душевното здраве?

Могат да бъдат много и разнообразни – стресови ситуации, работни проблеми, семейни отношения, битови навици - всичко, което ни заобикаля оказва влияние върху нашата психика, нагласа и ценности. Ето и най - важните фактори, които влияят положително върху душевното ни здраве:

1. Позитивната нагласа към света

Съдбата постоянно ни подхвърля дилеми и винаги ни кара да избираме ‒ губим едно, получаваме друго. Ключът към хармонията се оказва именно балансът между изгубено и придобито. За да се радваме на душевно равновесие, трябва да се научим да балансираме мислите и емоциите си, думите и самите си действия. Трябва да гледаме на заобикалящата ни среда с позитивен, ведър поглед и да се опитаме да контролираме съзнанието си, защото мислите са сила, която има способността да създава, но и да руши. Това, което правим зависи от нас самите и ако се огледаме ще осъзнаем, че целият ни живот е плод на нашите мисли. Затова е от изключителна важност да имаме позитивна нагласа към себе си и света, в който живеем.

Подсъзнанието също е важна част за формирането на добро здравословно състояние, защото то винаги работи, независимо дали влагаме някакво усилие да му влияем, или не. Ако пропуснем да вложим в него своите съзнателни, градивни желания, до него ще достигнат единствено негативни мисли, способни да се върнат към нас като бумеранг и да ни сринат емоционално. Затова трябва да се опитаме да изкореним „черните“ мисли и всички онези на пръв поглед малки препъникамъчета, които могат да нарушат нашия душевен баланс и да ни направят раздразнителни и неспокойни.

2. Балансиран начин на живот

Душевното здраве зависи до голяма степен от физическото ни благосъстояние. То е резултат от начина, по който живеем. Статистиката сочи, че колкото повече тренират хората, толкова повече те са защитени от психични разстройства. Упражненията и физическото натоварване има способността да ни тонизира, разведри, да прогони негативните мисли и да ни накара да се фокусираме в правилната посока. От своя страна, обездвижването и липсата на каквато и да е активност забавя всички функци на организма, което води до фатални последици, както за физическото, така и за душевното здраве. Освен интензивните тренировки трябва да осигурим на организма си жизненоважните елементи за здравословен начин на живот - качествена храна, пълноценна почивка, развлечение и сън. Всички наши навици влияят върху психиката ни и за това е от изключителна важност да намерим баланса, който ни дава физическа и душевна мощ.

3. Разнообразие и нови занимания

Факт е, че еднообразието убива, а освен това, то е предпоставка за раждане на негативни мисли и чувства. За да ги избегнем и елиминираме трябва да се фокусираме върху нещата, които ни зареждат емоционално. Тук изборът е разнообразен и строго индивидуален: разходка сред природата, запознанства с нови хора, развиване на личностни умения и нови начинания. За балансиране на емоциите помагат също музиката, стойностните книги, мотивиращите филми – запасът от предложения е наистина неизчерпаем, защото във всяко едно нещо може да открием вдъхновение и стимул за преоткриване на нови хоризонти.

Най-практичният метод за овладяване на мисълта е навикът непрестанно да я ангажираме с дейност според предварително определен план. Тайната към добро душевно здраве е да открием тези неща, които обичаме, които ни правят щастливи и да вложим цялата си енергия в тях.

Най - общо казано, тялото е храм на душата, защото физическото здраве е отражение на нашата вътрешна стабилност. Човек, който се радва на добро душевно здраве се чувства удовлетворен от живота си, има позитивна нагаласа за себе си, света и хората, които го заобикалят. Той е в състояние да разгърне заложения в него потенциал, да се наслаждава на живота и да бъде пълноценен сред своето семейство, приятели и колеги на работното си място.

„Здрав дух в здраво тяло!“ – актуално, точно и поучително!



Остави коментар