Хроничната умора и храната. Кои храни отключват жизнените ни сили?


Диляна Калинова 12.03.2020

Хроничната умора се превърна във враг номер 1 на днешния модерен човек, който е заобиколен от редица рискове, изпиващи жизнената му сила и енергия. В днешната действителност, когато човек е заобиколен от ГМО храни и стресови ситуации е много вероятно умората, отпадналото общо състояние на духа и тялото да се превърнат в хронично състояние. Влошените здравословни показатели неменуемо отключват появата на редица заболявания. Затова е добре да сме информирани кои храни са гориво за организма и могат да го заредят с жизнени сили, за да устои той на всички предизвикателства на днешния ден.

Хроничната умора е състояние, което засяга както мозъка, така и други органи в тялото. Ако имате някои от следните симптоми, които са с продължителност над 6 месеца, значи сте жертва на хроничната умора:

  • влошена памет и затруднена концентрация;
  • възпалено гърло и лимфни възли в областта на шията и подмишниците;
  • мускулни болки и общо неразположение на ставите;
  • чувство на постоянна умора, дори след сън;
  • главоболие и замаяност;
  • липса на настроение и отпадналост.

Ако припознахте някои от следните симптоми като ваши, значи е време да се вземете в ръце и да си възвърнете жизнените сили чрез храна! Как да възвърнем енергийния баланс на тялото си чрез храна? Нашият съвет е да прочетете списъка с най-подходящите храни, да си ги осигурите и да ги консумирате редовно.

Приготвихме списък с храни и напитки, които могат да отключат вашите жизнени сили. Те действат като естествен имуностимулант, засилват защитните сили и ви подаряват тонус и енергия:

1. Сок от цвекло

Последни проучвания в областта на здравословното хранене сочат, че консумирането на прясно изцеден сок от цвекло в продължение на две седмици може да увеличи издържливостта ви в пъти повече. Природните нитрати, съдържащи се в цвеклото увеличават притока на кръв, разширявайки кръвоносните съдове. Навлизането на по- големи количества кислород към мускулите облекчава натоварването на сърцето.

2. Кафяв ориз

Той е богат на манган – минералът, който подпомага преобразуването на въглехидратите и протеина в енергия. Неговата консумация ще ви зареди с достатъчно енергия за цял ден. Комбинира се чудесно с източници на протеин като месо и риба, така и със зеленчуци, които допълнително ще внесат в менюто витамини и минерали.

3. Пчелен прашец

От много специалисти пчелният прашец е определян като „перфектната храна“, защото е съставен от идеалната пропорция между балансирано количество ензими, протеини, аминокиселини, витамини и минерали. Той е страхотен начин да се преборите с хроничната умора, защото доставя на организма нужната енергия и повишава жизнените му сили.

4. Банани

Освен, че са вкусни, те могат да ви помогнат да преборите умората, защото 1 банан съдържа 27 мг фосфор, който е много полезен за умствената дейност. Освен това, фруктовта захар, която съдържат влиза в кръвния поток по-бързо отколкото при останалите плодове и по този начин може да си набавите нужната доза енергия при това по най-бързия начин.

Чудесен вариант са при спазването на хранителен режим, защото в 100 г банан има само 96 калории, съдържат малко количество мазнини, което подпомага понижаването на нивото на холестерола в кръвта.

Подходящ избор са и ако следвате тренировъчна програма, защото притежават високо съдържание на калий, който намалява рисковете за появата на мускулни травми. Включете в менюто си и цитрусови плодове, които съдържат висок процент витамин Ц, участващ в процеса на производството на адреналин. Неговият недостиг може да провокира умора и раздразнителност.

5. Бадеми

Ако се чувствате отпаднали и без енергия, обезателно включете в менюто си бадеми. Богати са на манган и мед, които поддържат нивата на енергия в тялото и елиминират токснините, натрупани в тялото. Освен това са чудесен източник на протеини и витамин В2, които също подпомагат производството на енергия. Закуска, или междинно похапване – вие решавате, но ги консумирайте сурови и без сол.

6. Чиа

Няма как в списъка със суперхрани за енергия и тонус да не включим и семената от чия. Те са наричани „бягаща храна“ заради енергията, с която зареждат тялото. Любопитно и дори невероятно е, че само една лъжичка семена от чия могат да осигурят на тялото сила и енергия за 24 часа. Предпочитана е най-вече от хора, които тренират и искат да повишат своята издържливост и сила.

7. Киноа

Тя е страхотна алтернатива на спагетите и пастата, които заради високите нива на въглехидрати в състава си могат да засилят усещането ви за умора. Киноата е с ниско съдържание на въглехидрати и осигурява растителен протеин, който е гаранция за повече енергия. В състава си има също B-комплекс витамини, магнезий, калий и желязо, които също се борят с умората.

8. Вода, вода и пак вода!

При натоварване тялото ни губи голямо количество вода, което е необходимо да си набавим. Тя е тази, която може да хидратира организма и да извлече от него натрупаните вредни вещества, които го задръстват и водят до редица възпалителни процеси. Затова е наистина важно да консумирате поне 2 литра вода дневно. А ако добавите към нея малко количество настърган джинджифил, или парченце лимон, напитката ще стане в пъти по- енергизираща и антидетоксикираща. При редовният прием ще се почувствате по-бодри и по-тонизирани.
Съвет: ако имате напрегнат и динамичен ден и често забравяте да консумирате вода, вече има мобилни приложения, които на определен интервал от време ви напомнят да пиете по една чаша вода. Това, което се изисква от вас е да си набавите бутилка с вода и да ви е под ръка през целия ден.

9. Листни зеленчуци

Спанак, рукола, кейл – всички те са чудесен избор срещу анемията. Освен, че са богати на желязо, те подпомагат и изграждането на червените кръвни клетки. Чрез високото си съдържание на витамин Ц те помагат на тялото по-лесно да абсорбира желязото.

Не забравяйте и за витамините! Те също могат да ви помогнат срещу хроничната умора. Те подпомагат основни функции в нашето тяло, използвайте техните полезни свойства.

  • Витамин В6 – може да си го набавите чрез консумацията на авокадо, грах, фъстъчено масло, свинско месо, сьомга, спанак, слънчогледово семе, домати, орехи.
  • Витамин В12 – ще го откриете в говеждото, яйцата, агнешкото и домашните птици.
  • Витамин Ц – съдържа се в следните продукти: цитруси, свежи плодове, горски плодове, броколи, домати, зеленолистни зеленчуци, печени картофи, ряпа


Остави коментар