Нутрициологията – какво е значението и за нашето здраве?


Хелти Лайфстайл 02.11.2018

Блиц интервю с Мая Петрова – холистичният диетолог-нутриционист към Хелти Лайфстайл

В последните години в България започна навлизането на професията консултант по здравословно хранене, с което и много хора, кои с квалификация, кои само чрез собствен опит и четене из интернет пространството, започнаха да предписват хранителни режим, добавки, и тренировъчни програми, за да помогнат на хората да изглеждат и да се чувстват по-добре.  В резултат на това, стана и все по-трудно да се открие индивидуален подход към всеки и специалист, на който да може да се доверим, не само, да ни помогне да изглеждаме добре, но и да бъдем здрави в дългосрочен план и да изградим навици на здравословен начин на живот, не само на хранене или на движение.
Ние, от Хелти Лайфстайл, вярваме, че здравето е нашето най-голямо богатство, и както ние, хората, гледаме да разпределяме нашите финанси, предимно в добри инвестиции, така и по отношение на здравето е редно да разчитаме на доверен специалист, който се е доказал, за да знаем, че нашите ‘здравни активи ще бъдат в сигурни ръце. Такъв човек, ние срещнахме в лицето на Мая Петрова – доказал се вече холистичен нутриционист-диетолог, който след няколко успешни години практика в Лондон, реши да стане част от нашия екип и да ни помогне да изпълним нашата мисия за здравословен начин на живот. Повече за квалификациите и опита на Мая може да намерите тук, а днешния ни пост е посветен на това, което тя прави и нейното мнение за значението на нутрициологията като тепърва развиваща се у нас професия. Ето и как протече нашето интервю.

Maя, здравей и благодаря, че се съгласи да ни разкажеш повече за начинът, по който работиш и за себе си. Като начало, запознай ни с теб и как реши да станеш част от екипа на Хелти Лайфстайл.

Здравейте  и от мене. От 2011 година започнах да се интересувам от здравословно хранене и докато следвах в Шотландия изучавах различни методологии, пробвах върху себе си, започнах да тренирам и да се интересувам от всичко свързано със здравето на човека. Работех към семейна компания за натурална козметика в Единбург едно лято и това запали силния ми интерес към индустрията, създадох си блог и започнах да трупам знания от книги, онлайн обучения и собствен опит. Пробвах много неща върху себе си, с което на моменти не си помагах много, затова преминах към по-реномирано образование и след като завърших се преместих да живея в Лондон. Там се запознах с собственика на една от водещите организации за обучение на нутриционисти, персонални треньори и подготовка на културисти. Хареса ми, получих много знания, практически опит и започнах интензивно обучение по различни теми, като паразитология, коучинг, китайска медицина, лицев анализ на човека, емоционалната връзка със здравето и много други. Имах честта да се уча от световно известни професионалисти като Паул Чек, Ема Лейн, Кeйн Лийтъм, Омаро, д-р Омар Амин, Тоби и Кейт Макартни и други. След като минах през тези курсове, и натрупвайки опит в холистичната клиника на Дейвид Проперт – остеопат терапевт – Calmer Clinics, в Лондон – се върнах временно в България, защото имах много запитвания за консултации от познати и техни приятели, роднини. Така се срещнах и с екипа на Хелти Лайфстайл, чието предложение за съвместна работа съвпада с моето намерение да стигна до повече хора със знанията и умения, които имам.

Разкажи ни за това какво представлява нутриционистта и какво е холистичен подход?

Основната цел на един нутриционист е даде възможност на клиента да подобри здравето си, като използва качествени, персонално благоприятни за него храни, естествени добавки и препоръки за здравословен начин на живот. Ние имаме за цел да опознаем изцяло здравето на всеки и чрез храна и нови полезни начини да го вдъхновим да живее съобразно своите нужди и специфични характеристики. Ние знаем, че всеки е различен, затова и една консултация трае около 1 час, а изготвянето на хранителен режим отнема между 2 и 6 часа, в зависимост от случая и нужните изследвания. Нашата ‚клетва‘ са думите на Хипократ: Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храната!

Холистичния подход е естествен подход към здравето, който използва доказани техники за хранене, здравословен начин на живот и детоксикация. Вместо да се съсредоточава върху само един аспект на здравето (като например хранене), или да приеме една универсална методология, холистичния подход оценява пълната здравна история на човека, емоционалното състояние, навиците на живот, мисловни модели и среда на живот, за да определи основната причина за определено заболяване или дисбаланс в организма.

Ето само някои от проблемите, които холистичните специалисти по хранене и нутриционисти могат да помогнат:

  • Акнето / кожни заболявания
  • Депресия / настроение / щастие
  • Детоксикация
  • Хранителни алергии
  • Предотвратяване на заболявания (т.е. рак / остеопороза / артрит)
  • Хормонни проблеми
  • Ниска енергия / умора
  • Проблеми със съня
  • Отслабване или покачване на мускулна маса


Каква е твоята роля в екипа на Хелти Лайфстайл и как може да се свържем с тебе?

Отговарям за въпросите на самия калкулатор и вкарането в него формула на Mifflin St Jeor, която е считана за най-точната за измерване на нужния калориен прием. Рецептите са съставени от мен. Основната ми цел е да дам необходимата персонализация на проекта, като дадем възможност на повече хора да се консултират с професионалист, който да вземе под внимание здравословното им състояние. Затова имаме и конкретни въпроси за заболявания, които да ни помогнат да филтрираме клиентите си и да бъдем наистина полезни, а не само комерсиални. Моята визия е да помагаме по най-добрия начин за всеки – ако има нужда от лекарска оценка, да се пренасочи, ако е необходима индивидуална консултация да се препоръча и ако се изисква мотивация да се предложи коучинг или по-индивидуална работа.


Поради тези фактори даваме възможност на клиентите на Хелти Лайфстайл да се запишат за лични консултации с мен – на живо в София или Плевен или онлайн.

Консултацията се провежда в рамките на 1 астрономически час по скайп или на място в София/Плевен, където имам лични кабинети. По време на консултацията, аз разглеждам в дълбочина вашето минало и настоящо здравословно състояние като ви задавам редица въпроси, спрямо отделните човешки системи, средата, в която живеете и работите, и как точно бихте искали да подобрите цялостното си здраве. Като част от анализа използвам методи от китайската медицина, хюман дизайн, астрология и психология. Консултациите, които протичат на живо се допълват и от сегментен анализ, който показва процентно съдържание на мазнини, мускулна маса и вода в организма, заедно с необходим брой калории на ден при ниска и висока активност. Освен този анализ, аз извършвам и кръвни тестове Food Detective на Cambridge Nutritional Sciences за проверка на хранителна нетолерантност към 46 на брой храни. При необходимост, работя и с Карилаб Екселанс и други частни лаборатории за назначаване на допълнителни кръвни изследвания, както и с доктор Калина Бачева – специалист дерматолог и доктор по химия, и проф. Ивона Даскалова – началник клиника по ендокринология и болести на обмяната при ВМА, София.

След проведената консултация, аз вече мога да преценя какви да бъдат следващите стъпки - допълнителни изследвания, посещение при някой друг специалист или персонален хранителен режим, изготвен лично от мен – като те ще бъдат подробно описани във онлайн профил, изграден от Хелти Лайфстайл.

Имаш ли последни съвети към нашите читатели, за да се мотивира да започнат по-здравословен начин на живот?

За мен здравословния начин на живот не е крайност - това е лична отговорност на всеки човек, който цени живота и иска да му се радва дълго време. Това е било нормата навремето - хората са живели от природни храни, затова са се хранили с много неща, които ние сега ‘определяме често’ като ‘лоши’ - бял хляб, алкохол, баница, луканки...Проблема е в качеството и в липсата на хранителни вещества в днешните храни..Трябва да се срамуваме, когато избираме некачествената храна, защото е като да използваме тялото си за кошче за боклук. Избираме по-евтиното, без да мислим каква е цената в дългосрочен план. Тук е важно да знаете, че всеки е различен, една храна може да е полезна за един и вредна за друг. Не бъдете безотговорни към себе си - имате един живот - колко ще е дълъг и щастлив решавате Вие, а чрез Вашите действия, мисли и избори може да осъществите това решение.

Благодаря на всички, които избрахте, да отделите от времето си да прочетете това интервю и да посетите нашата страница.



Остави коментар