Медитацията може да подобри тренировката ви. Ето как


Диляна Калинова 12.07.2021

Всеизвестно е, че ползите от медитацията са ефективни и че тя има успокояващ и релаксиращ ефект, защото намалява нивата на кортизол - хормонът, който причинява стрес, но как може да подобри тренировките ви? Даваме ви 7 начина! 

1. Медитацията подобрява тонуса и настроението 

Една от главните цели на медитацията е да помага на човек да се справи със стреса, натрупан от ежедневието, да се отървем от безпокойството и от тревожните мисли, които го потискат духом. А изкоренят ли се тези негативни чувства, на тяхно място се появяват тонусът, приливът на енергия и настроението. Как точно се случва това ли? Чрез серотонина - химикал, произведен в нервните клетки, който работи като естествен стабилизатор на настроението. Установено е, че в процеса на медитация именно нивата на серотонин се повишават, което от своя страна действа като естествен антидепресант. А имаме ли желание за живот, ще имаме и за движение! ☺ 

2. Медитацията помага за изграждане на вътрешна сила

Всички попадаме в ежедневни ситуации, които са предизвикателство за нашата психическа издръжливост. Е, практикуването на медитация много помага за изграждането на вътрешна сила и стабилност, за да преминете спокойно през всички предизвикателства, които ви поднася животът. Изграждайки вътрешна устойчивост, тя ще ви бъде изключително полезна и в тренировките, защото ще ви научи въпреки трудностите да не се отказвате! 

3. Медитацията ви помага да се съсредоточите

Ако сте от хората, които изпитвате затруднения с фокусирането, то медитацията може да промени това. Тя ще ви помогне да подредите мислите си, да се отърсите от ненужните и да се фокусирате върху важните неща в живота. А всички знаем колко са важни концентрацията и фокусът по време на тренировка! 

4. Медитацията подобрява самочувствието

Ако усвоите техники и я практикувате продължително, медитацията ще стане част от вашето ежедневие и ще изпитвате удоволствие от практикуването й, тогава ще дойде и моментът на освобождаване от негативни чувства и страхове. Ще останете фокусирани не върху своите несъвършенства, а върху своите положителни качества и черти, като по този начин ще станете и по – уверени в себе си и в своите сили. Медитацията ви насърчава да забавите малко темпото и да се вгледате в себе си, за да откриете положителните си качества – това е разковничето към по- високо самочувствие! А самочувствието в тренирането е от изключителна важност за мотивацията! 

5. Медитацията ще ви научи как да дишате правилно

Дишането е естествена функция на тялото, разбира се, но колко често наистина се фокусирате върху поемането на глътка въздух при всяко вдишване? Медитацията ще ви научи на правилните дихателни техники, които са особено важни при тренировките

6. Медитацията ще ви научи да се вслушвате в тялото си

Да, невероятно звучи, но практикуването на медитация дава шанс да се изгради връзка между дух и тяло . А вслушвайки се в тялото си ще знаете точно какво и как да направите, за да влезете във форма! 

7. Медитацията е упражнение по търпеливост 

Търпението е важно качество, което когато тренираме ви трябва задължително! Волята да продължите с упражненията се осланя именно върху търпението! Именно медитацията ви позволява да станете по-умели в справянето с психичните разсейвания, да поддържате спокойствие в моменти на хаос, да подобрявате нивата на търпение, да увеличавате толерантността си,  както към другите, така и себе си и да реагирате балансирано, вместо да да изпадате в крайности. 



Остави коментар