Кои неща отслабват имунната ви система и ви разболяват?


Диляна Калинова 10.01.2022

Имунната ни система е от решаващо значение за нашето здраве, тъй като тя е нашата бариера от външни „нашественици“ като бактерии, вируси, токсини. 

Можем да помогнем за поддържането на имунната си система, като ядем питателна, здравословна храна, като си осигурим спокоен и качествен сън, като се опитаме да контролираме стреса, но има някои неща, които също могат да отслабят имунната ни система. Ето основните, които трябва да избягвате, за да се радвате на отлично здраве! 

1. Добавена захар

Ограничаването на добавената захар насърчава цялостното ви здраве и имунната система. Храни, които значително повишават кръвната захар, като тези с високо съдържание на добавени захари, увеличават производството на възпалителни протеини ии влияят негативно на имунната функция. 

Освен това е доказано, че високите нива на кръвната захар могат да увредят функцията на чревната бариера и да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии, което може да промени имунния ви отговор и да направи тялото ви по-податливо на инфекции. 

Храни и напитки, които крият опасно количество захар: ароматизирани напитки (захарни плодови сокове), газирани напитки, нискомаслено мляко (ниското съдържание на мазнини не гарантира, че е здравословно, напротив, в 245 грама нискомаслено мляко може да съдържат 45 грама, което са 11 чаени лъжички захар), смутита, закупени от магазина (вероятността да съдържат голямо количество захар е голяма, наличието на оцветители и ароматизатори също), сосове (една супена лъжица кетчуп съдържа почти 1 чаена лъжица захар. Сосът барбекю пък е още по-наситен на захар, като до 33% от съдържанието му може да бъде чиста захар), енергийни и кофеинови напитки, дресинг за салата, фастъчено масло, студен чай, протеинови барчета. 

2. Солени храни

Чипс, замразени храни, храни, които попадат в графата „бързо хранене“ могат да нарушат имунната защита на организма ви, тъй като високо съдържание на сол може да предизвика възпаление на тъканите и да увеличат риска от заболявания.

Най- вредните храни, с високо съдържание на сол: зърнени закуски (освен голямо количество захар, съдържат и голямо количество сол), полуфабрикати, туршии, консервирани зеленчуци и др.

3. Храни с високо съдържание на омега-6 мазнини

Последни проучвания при хора със затлъстяване показват, че високият хранителен прием на омега-6 мазнини може да доведе до имунна дисфункция и да увеличи риска от определени състояния като астма и алергичен ринит. 

Специалистите препоръчват да поддържате здравословен баланс между омега-6 и омега-3 мазнини, който се счита за около 1:1 до 4:1, за да насърчите цялостното здраве. Това означава да ядете повече храни  с високо съдържание на омега-3 - като сьомга, скумрия, орехи и семена от чиа - и по-малко храни с високо съдържание на омега-6, като слънчогледово масло от рапица, царевично масло и соево масло.

4. Пържени храни

Пържените храни са с високо съдържание на група молекули, наречени крайни продукти за напреднали гликиране (AGEs), които се образуват, когато захарите реагират с протеини или мазнини по време на готвене при висока температура.

Смята се, че AGE отслабват имунната система по няколко начина, включително чрез насърчаване на възпалението, изчерпване на антиоксидантните механизми на тялото ви и отрицателно въздействие на чревните бактерии. Намаляването на пържени храни като пържени картофи, картофен чипс, пържено пиле, пържена пържола, пържена риба ще намали приема на AGEs и риска от отслабване на имунната система. 

5. Бързо хранене

Т.нар. „бързо хранене“ е свързано с много негативни последици за здравето. Честата комбинация определено може също да повлияе на имунната ви система.

Изследователи установиха, че нездравословната храна с високо съдържание на мазнини и калории, каквато е fast food, може да предизвиква бактериална инфекция в организма и да отслаби имунната система. 

6. Силно рафинирани въглехидрати

Консумацията на силно рафинирани въглехидрати като бял хляб и сладки печени продукти твърде често може да навреди на имунната ви система. Това са видове храни с висок гликемичен индекс, които причиняват скок в нивата на кръвната захар и инсулин, което потенциално води до повишено производство на свободни радикали и възпалителни протеини като CRP. 

Изборът на хранителни източници на въглехидрати с високо съдържание на фибри като зеленчуци, овес, плодове и бобови растения пред рафинирани въглехидрати е важно по толкова много причини - може да ви помогне да отслабнете, да предотвратите хронични заболявания, да намалите възпаления в организма и дори да подобрите здравето на стомашно – чревния тракт. Знаем, че здравето на червата играе роля в имунитета, така че яденето на достатъчно фибри всеки ден (това е 25 грама за жените и 31 грама за мъжете) може да помогне за поддържане на имунната ви система.


Като заключение - вредните храни са всички тези храни, в чийто състава преобладават наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, консерванти, подсладители, оцветители и празни калории. Избягвайте ги, за да се радвате на отлично здраве! 

Честата им консумация може да доведе до:

  • Отслабена имунна система
  • Влошено храносмилане
  • Отслабено мозъчно действие 
  • Влошена чернодробна и бъбречна функция
  • Засилени процеси на стареене
  • Стрес, лошо настроение и чувство на умора
  • Недостиг на важни хранителни вещества
  • Повишен риск от развитие на: инсулинова резистентност, висока кръвна захар и холестерол
  • Повишен риск от развитие на ракови заболявания, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, анемия и др. 

Ако търсите здравословни рецепти, с които да разнообразите своето меню, може да разгледате нашата секция с предложения тук: https://healthy-lifestylefit.com/blog/zdravoslovni-retsepti 

А ако имате нужда от специалист, който да ви помогне за изготвянето на здравословно, балансирано меню, с което ще се чувствате и изглеждате в топ форма, може да ни се доверите! Ще ви предложим индивидуален хранителен план, отговарящ на вашите лични предпочитания, за да го следвате с удоволствие! 



Остави коментар