Kак да замениш времето, прекарано пред екрана с повече активности


Диляна Калинова 14.08.2019

Чувствате ли се емоционално изтощени, при положение, че през деня не сте свършили кой знае какво? Ако поклащате одобрително глава, значи най - вероятно трябва да замените екрана с повече активности. Направете равносметка колко часа на ден прекарвате пред него и след като теглите чертата получената цифра ще ви шокира.

За разлика от миналото, когато работата е била свързана главно с физически труд, днес тя е автоматизирана. Управляваме машини, различни устройства, техника – неизбежно е, животът ни се е променил! Но тялото и неговите нужди са си същите – то има нужда да се движи, за да функционира правилно и в следствие на обездвижване и прекалено дългото застояване пред екрана, проблемите изскачат един след друг - развалено зрение, болки в кръста, неумение за концентрация и др. Въпреки, че е неизбежно, защото днес работата изисква часове наред да сме ангажирани пред монитора, може да помислиш как да ограниш максимално времето си пред екрана и как да намериш баланса, за да бъдеш по-здрав, тонизиран и фокусиран!

Смартфон

Истината е, че малките джаджи улесняват ежедневието ни и побират в себе си целият ни свят – работни графици, комуникация с приятели, снимков и видео материал, и някак си, дори неусетно тази „полезна“ техника изяжда времето ни. Изcлeдвaния пoĸaзвaт, чe пpeĸaлeнaтa yпoтpeбa нa cмapтфoни мoжe дa имa вpeднo въздeйcтвиe, като последиците са: проблеми със съня, загуба на фокус и способност за концентрация. Безцелното скролване в социалните мрежи не е необходимост, а навик! Навик, който в повечето пъти крие рискове, неподозирани за нашето здраве и спокойствие. Ако си твърдо решен, че е време за промяна, виж нашите практични свъвети за това как да ограничиш времето си, неразумно похарчено в компанията на любимия смартфон.

Разбери колко дълго използваш телефона си

Ако имаш нужда от допълнителна мотивация, за да се откажеш от безцелното ровете в телефона си, може да използваш някои статистики. Има няколко приложения (Quality Time за Android и Moment за iOS), които следят времето, през което си използвал телефона си през деня и те информират, ако си надхвърлил дневния, препоръчителен лимит. Има голяма вероятност, когато видиш колко безмислено време губиш да поискаш да промениш нещата в твоя полза.

Премини на офлайн режим

Случвало ли ти се е заради проверката на едно известие неусетно да изгубиш половин час в безсмислено разглеждане на телефона си? Имаме идея: Изключи известията на телефона си! Да, точно така, светът няма да свърши, ако го направиш, нито ще пропуснеш нещо кой знае какво. Ако има нещо действително важно, което те касае, то все пак телефонът има опция звънене и близките ти могат да се свържат с теб! Добра идея е след като се прибереш от работа да го преключиш на самолетен режим поне за един час, да го изключиш напълно, или поне да спреш звуковите му сигнали. Така ще сложиш край на импулса да проверяваш телефона си всеки път, когато той „изчурулика“. Дай си почивка от натоварващите нотификации, които ти изскачат от всевъзможни приложения и сайтове.

Ограничи достъпа до телефона си

Наистина няма нужда телефонът ти да бъде на една ръка разстояние... постоянно, особено у дома! Не се нуждаеш от него, когато си седнал да похапваш, когато си в банята, докато гледаш филм, или четеш книга. Определи си интервали през деня без телефон, а у дома умишлено го постави на място, което ще можеш да чуеш, ако звънне, но не и да е в непосредствена близост до теб, за да не те изкушава.

Идеи за активност:


Така или иначе след работа сигурно имаш куп анагажименти. Възползвай се, че си офлайн и се ангажирай с нещо полезно и приятно за теб – среща с приятел, разходка със семейството, приготвяне на някоя интересна и здравословна рецепта, упражнения у дома, или във фитнеса. Инвестирай времето си в релаксация по начин, който обичаш. Възможностите са толкова много! Прекараното време без телефон ще бъде максимално пълноценно, защото без наличие на разсейващи фактори ще бъдеш по-фокусиран.

Замисли се нещо важно: Ако сумираш времето, прекарано с твоя телефон най-вероятно ще получиш достатъчно време за тренировки през седмицата. Замени безмисленото вторачване с разходка, тичане, спорт, активности, които ще тонизират тялото ти. Наслади се на някоя прекрасна гледка в най-близкия парк, която може би до сега си подминавал, вперил поглед в светещия екран. Не забравяй, че вceĸи път, ĸoгaтo ровиш безцелно в тeлeфoнa cи пpoпycĸaш нeщo oт реалния, зaoбиĸaлящия тe cвят- усмивки, спонтанност, нови запознанстви, красива панорама... Заслужава ли си?

Телевизия

Времето, прекарано пред телевизора също "изяжда" голяма част от времето на много хора. Имаме идеи как да замениш безмисленото „висене“ пред ТВ екрана, дано са ти полезни! Зa дa изкорениш няĸoй свой зaĸocтeнял нaвиĸ, e нeoбxoдимo да го замениш с друг! Eтo няĸoлко полезни съвета:

Сложете си лимит

Без ограничение не става! Определи си седмично времетраене за гледане на телевизия. Записвай времето, прекарано пред екрана, така ще можеш да контролираш колко време отделяш за ТВ.

Съчетай полезното с приятеното

Също добро хрумване е гледайки телевизия да правиш упражнения! Защо не да ходиш по пътека, или да караш велоергометър? По този начин ще уплътниш времето си на макс!
Намерете алтернатива, която ви прави щастливи

Вземи лист и химикал и направи две таблици. Нека едната да бъде с активности, които да правиш навън, а втората да бъде с дейности у дома. Запиши всички любими неща, които ви хрумват: пикник сред природата, каране на колело, или рикши, предстояща постановка, която искаш да гледаш, концерт, или събития от различен характер. Може също да запишеш и домакински задачи, които чакат удобния момент. А може да си определиш вечер за бордови игри, които да играеш със семейството си. Сложи листа с активности на хладилника, за да ти е под ръка. Така всеки път, когато ти доскучае, вместо да посягаш към дистанционното, може да си избереш някоя активност, която не просто ще уплътни времето ти, но и ще те зареди позитивно!

Мисли за позитивните резултати

А те са именно: повече време за семейството и близките ти хора и по-здравословни отношения! Два часа глeдaнe нa тeлeвизия на ден може да ги замениш с два часа четене на пoлeзнa ĸнигa, или време за социални контакти. Използвай хубавото време нваън и се забавлявай! Ако успееш да запълниш времето си с някаква приятна и полезна дейност ти самият ще почувстваш промяната. Ще бъдеш много по-фокусирани върху ежедневните си задачи, тонизиран и мотивиран. А стoeйĸи пpeд тeлeвизopa, шансът това да се случи ĸлoни ĸъм нyлaта.

Компютър/Таблет

Технологиите отдавна са завоювали своето място в живота ни. Неизбежно е, по-голямата част от хората по цял ден работят на компютри, които са се превърнали във верен съюзник, улесняващ ежедневието. Няма как да ограничиш това време, прекарано пред монитора, но е хубаво да правиш поне 10-минутна пауза на всеки час и половина. В тази мини почивка е хубаво да се раздвижиш, да излезеш навън на дневна светлина и да поговориш с някого, за да се разсееш. Именно защото си по 8-10 часа пред компютъра след като приключиш с работните си задължения трябва да забравиш за вторачването в екрана, какъвто и да е той – компютърен, телевизонен, този на таблета, или на телефона. Отношенията между хората, хубавите чувства и емоции - не забравяй, че те са част от реалния живот, който битува извън виртуалната реалност!



Остави коментар