Kак да се справите с чувствата си без да се обръщате към храната?


Диляна Калинова 21.08.2019

Когато става въпрос за ядене, което не е подтикнато от глад, а от чувства, то става въпрос за така нареченото емоционално хранене. Характерно за повечето хора, които се чувстват безсилни пред желанието си за консумиране и пред глада е, че смятат, че не притежават волята да се справят със своят апетит. Истината всъщност е, че всички разполагаме с много по- голяма власт над него, отколкото си представяме. Особеностите на емоционалното хранене са най-вече, че то настъпва спонтанно, механично и напълно безсмислено. Самота, неудовлетвореност, стрес, депресия – чувствата, които подтикват към неоснователно, емоционално хранене могат да бъдат много и различни. Дори на пръв поглед да изглежда, че основният ви проблем се крие в това, че вие сте безсилни пред храната, истината всъщност е, че не успявате да се справите с емоциите си. Често пъти чрез нея се опитвате да запълните липси, които подтискате дълбоко в себе си.

Как да овладеем чувствата си и какви са алтернативите да се справим с тях без да се нахвърляме върху храната?

Стъпките към контролиране на емоционалното хранене са:

Осъзнаване на проблема и самоконтрол

Като цяло емоционалното хранене се случва неосъзнато, непредвидено и необмислено. Затова е важно да анализирате ситуацията! Помислите за причините, които ви карат да се чувствате психически нестабилни и помислете какво може да промените. Веднъж разбрали това, може да изберете способите, които работят най- добре при вас. Важно правило, за да се справите със мрачните мисли е да се научете да приемате своите чувства, дори тези, които са най- лошите! Приемането е първата крачка от промяната.

Полезна стъпка към промяната е да започнете да си водите дневник! Всеки ден записвайте в тефтер какво, по колко и кога ядете, а също и как се чувствате – преди и след храненето. По този начин бързо и ясно ще видите връзката между вашето настроение и хранене. Визуализирайте получените резултати/изводи/обощения от написаното и ги закачете на хладилника – така следващият път шансът да се нахвърлите неоснователно върху храната е много по-малък.

Замести вредни навик с полезен

Всеки навик се изкоренява с посяването на друг. Замести машиналното, неоснователно похапване с нещо далеч по- здравословно като дейност. Вземи лист хартия и на него напиши всички полезни неща, които могат да ти възвърнат тонуса. Ето някои примери: чаша топъл чай, разпускащ масаж на ходилата (елиминира стреса), слушане на любима музика, четене на вдъхновяващи книги, или мотивиращи цитати. С подобен списък ще имаш бързи решения, с които ще можеш да се справиш с емоциите си без да се налага да прибягваш до храната.

Редовна практика

Резултати се постигат с практика! Не се обвинявайте, ако прегрешите и не сте успяли да елиминирате емоционалното хранене от раз. Със системна практика и използване на различни техники ще успеете да намерите баланса. Добра тактика е, всеки път щом посегнете към хладилника да се опитате да отложите времето за хранене с поне 5 минути, така ще си предоставите време, за да осмислите дали наистина ви е необходимо. Не си мислите „Няма да го изям!“, защото самата забрана подтиква към желание, дори още по-силно! Просто го отложете във времето, а докато чакате, помислете кое ви е накарало да се обърнете към храната. След това използвайте някое от любимите ви неща в списъка, за да се разведрите и ще увеличите шансовете си да пропуснете хранене.

Как да контролираме чувствата си

Най- доброто решение несъмнено е движението! Спортът, независимо от какъв тип е, влияе благоприятно на съзнанието ви и именно чрез редовна физическата активност може да се отървете от негативните емоции, които ви дерзаят. Доказано е, че 30 минути дневно стимулират мозъка и произвеждат хормона на щастието. Разбира се, за да не го чувствате като натрапчиво задължение, изберете тази активност, която ви прави щастливи – домашни упражнения, тренировка във фитнес залата, плуване, каране на колело – предложенията са много, всичко зависи от вашата нагласа. Ще се изумите как една сутришна тренировка е способна да ви тонизира и да ви държи на фокус през целия ден. Направете си план за седмицата с активности и го следвайте, скоро самият ви организъм ще влезе в ритъм и спортуването няма да ви тежи, а напротив – ще имате нужда от него, за да се чувствате и изглеждате здрави и в хармония със себе си!

Ако се чувствате самотни, или са ви налегнали депресивни мисли, друго добро решение е да излезете от дома си и да се срещнете с приятели. Смяната на средата винаги влияе благоприятно! Откъсването от дома наистина може да ви зареди - опитайте!

Ако пък ли се чувствате отегчени, без настороение и се борите с чувството на апатия, добра идея е да прочетете някоя качествена, мотивираща книга. Откъсването от реалния свят със сигурност ще ви отдалечи от черните мисли!

В днешно време най- големият враг в ежедневието ни е стресът! Ако заради него прибягвате до храната, може да опитате различни техники за медитация, които ще ви разсеят от проблемите. Ползите от медитацията са много: повишена концентрация, намалени нива на тревожност и прилв на положителни емоции. Съсредоточете се 100 % върху себе си и намерете тези упражнения, които ще ви накарат са се фокусирате върху овладяването на мислите си!

Друг източник на енергия е пълноценната почивка! В днешния забързан делник е от изключително значение да си я осигурявате редовно. Не я подценявайте, защото тя е вашата пауза, чрез която може да се насладите на природата, или на отношенията си с близките хора. Преумората, стресът, постоянното бързане са тези, които ни правят изнервени и вечно уморени, затова е важно да намерите вашия източник, който ви зарежда с нови сили. За всеки той се изразява в различни дейности – следобен сън, пикник в парка, разходка в планината. Намерете своя начин за рестарт!

След всичко написано до тук е важно да се обощи, че промянята се ражда в мисълта! Ако поискате да се случи трябва да смените нагалсата за заобикалящия ви свят и за себе си, едва след това ще дойде и трансформацията на физическо ниво. Усилията си заслужават!



Остави коментар