Как да ограничите целулита


Хелти Лайфстайл 22.06.2018

Целулитът, редом с напълняването, е една от най-сериозните грижи на дамите. Между тях наистина има връзка, но от „портокалова кожа“ страдат не само пълните. Често тя личи по бедрата на много млади и слаби жени, както и на такива, които спортуват и водят доста активен живот.

На какво се дължи целулитът

Медиците смятат, че проблемът е в повърхностния подкожен мастен слой. Изразява се в нарушено лимфо- и кръвообращение и промени на клетъчната обмяна. Тя води до задържане в клетките на отпадни продукти, течности, токсини и други метаболити.

Това увеличава съединителната тъкан и променя структурата ѝ. Като следствие кожата се уплътнява, на повърхността ѝ се формират малки хлътинки и изпъкналости, които наподобяват кората на портокала.

Състоянието се определя като гиноидна дистрофия на мастната тъкан. Поради разлики в структурата на кожата, господата почти не страдат от целулит. За жалост той засяга почти 90% от жените – в различна степен и в различно време.

Рискови фактори

  • Лоша наследственост – ако в семейството ви жените са предразположени към целулит, най-вероятно той ще се прояви и при вас.
  • Възраст – с напредването на годините съединителната тъкан и мускулите естествено отслабват, а обмяната се забавя. Това провокира промени в мастната тъкан и стимулира целулита.
  • Наднормено тегло – вярно, и по-слабите жени имат „портокалова кожа“, но е много по-вероятно състоянието да се задълбочи с нарастването на килограмите. Колебанията в теглото – честото напълняване и отслабване, също повлияват зле съединителната тъкан и задълбочават проблема.
  • Нездравословно хранене – до напълняване и целулит със сигурност водят високопреработените храни с изобилие от синтетични подобрители (Е-та); бързата храна с много мазнини и сол; тестените сладкиши и десерти от бяло рафинирано брашно, рафинирана захар и заместителите ѝ, хидрогенираните мазнини (трансмазнини); липсата на зеленчуци и плодове в менюто т. н.
  • Обездвижване – продължителното заседяване притиска задните части и бедрата, влошава движението на кръвта и лимфата, ускорява застойните процеси. Успоредно с това води до атрофиране и отпускане на мускулите и влошава състоянието на съединителната тъкан.
  • Хормоналните промени в пубертета, при бременност и при различните ендокринни заболявания също могат да са в основата на целулита.
  • Вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и прекаляване с кафе, носене на твърде тесни дрехи и т. н.

Някои от рисковите фактори за появата и задълбочаването на целулита са лесни за контрол. Това означава, че при добре изготвена индивидуална програма за здравословно хранене и физическа активност той може да бъде сведен до минимум. От полза са и някои козметични продукти, които предизвикват ускоряване на кръвообращението и циркулацията на лимфата.

Препоръки за хранене при целулит

Няма чудотворни диети, но принципите на здравословното хранене определено помагат. Това означава минимум или никаква високопреработена и консервирана храна, отказ от рафинирани продукти (бяло брашно, бяла захар), силно редуциране на солта, на мазните и пържени храни, на колбасите.

Препоръчителни са леки меса и риба, пълнозърнести храни, семена и ядки, нискомаслени млечни продукти, бобови. Нужни са ви много зеленчуци и плодове – най-добре сурови или с лека топлинна преработка. Сред най-полезните са тези, които носят много фибри, витамини, биоактивни вещества – зеле, карфиол, броколи, спанак, салати, домати, моркови, тиквички, лук и чесън, тиква, ябълки, сливи, смокини, кайсии, ягоди, цитруси и т. н. Пийте около 2 л вода дневно.

Физическа активност

Движението води не само до стягане на мускулите и заякване на съединителната тъкан. То ускорява циркулацията на клетъчно ниво и подобрява дренирането на отпадните продукти. Подобрява дишането и храненето. Гори  мазнини за повишените енергийни нужди. Това се отразява оздравително на всички тъкани – включително на подкожния мастен слой, в който се случват уврежданията, водещи до целулит.

Най-добре се обърнете към специалист, който съобразно индивидуалното ви състояние, възраст и форма ще разработи програма от упражнения. Докато това се случи, започнете още днес с няколко леснодостъпни активности.

  • Изкачвайте стълбите – изкачването и слизането неколкократно всеки ден на поне 4-5 етажа натоварват мускулите на бедрата и седалището и правят чудеса с физическата ви форма – и с целулита. Ако нямате никакъв тренинг, започнете с едно-две изкачвания и слизания и постепенно ги увеличавайте.
  • Бягане или бързо ходене – изберете кое да бъде според моментната си физическа форма. Можете да ги редувате. Необходимо е да го правите поне 4-5 пъти седмично за поне 30-на минути.
  • Скачането на въже е изключително полезно и достъпно упражнение. Има отличен тонизиращ ефект за цялото тяло и осигурява нужното натоварване на бедрата и мускулите на седалището. Увеличавайте продължителността постепенно.
  • Колоездене, плуване, аеробика, упражнения с тежестта на собственото ви тяло – всичко, което харесвате, и ви натоварва достатъчно, за да предизвика стягане на мускулите, е добре дошло.
  • Ходете на народни или спортни танци.

Да премахнете целулита напълно е сложна задача и клони към неизпълнимост. Но пък да го ограничите и да подобрите максимално визията си, като при това укрепите общото си здраве, е напълно възможно.

Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Действайте!



Остави коментар