Отблизо: Тихомир Бодурски – вашият личен мотиватор по пътя към желаната физическа форма


Диляна Калинова 19.09.2019

Представяме ви Тихомир Бодурски, част от екипа на Хелти Лайфстайл - квалифициран треньор, който изготвя индивидуални програми, включващи: тренировъчен + хранителен режим и детоксикиращ режим.
Той е завършил академията за фитнес и бизнес STAINER ACADEMY в Англия и академия за фитнес професионален инструктор в България. В момента завършва и професионална международна сертификация от American Council on Exercise.

Пред различна публика от световен мащаб, той провежда обучения и участва в семинари на тема хранителни и спортни навици, мотивация и пречистване на организма. Неговите клиенти са с различна народност, възраст и професия. Като интернационален фитнес треньор, мисията на Тихомир е да подобрява здравето на хората навсякъде по света.
Ако трябва да го определим с три думи, те биха били: устремен и упорит! Неговите клиенти го описват като мотивиращ, фокусиран, изискващ и постигащ оптмиални резултати! Нека самият той ни сподели повече за себе си.

- Здравей, Тишо. Разкажи ни как започна да се занимаваш с изготвяне на тренировъчни програми и хранителни режими?

- Преди време бях част от един от най-големите клубове за Тае-клон-до – Кондор 2000 и се състезавах доста време, а след това преподавах, но се наложи да ме оперират заради наследствено заболяване. Тъй като вече не можех да се състезавам, започнах да тренирам тялото си по друг начин - във фитнеса, но винаги съм бил максималист и исках да знам всяка една техника на движение, как и кога да дишам, каква да бъде правилната стойка – затова преминах през обучение в няколко академии, включително в Лондон, а в момента карам такова в САЩ – за да мога да насърчавам хората да вървят по един по-здравословен път и да съм сигурен, че го правя както трябва.

- Личен треньор, или самостоятелна тренировка – кое е по-ефективно?

- Бих отговорил, че всяко едно от двете има своите приемущества. За постигането на желани резултати, използването на професионални услуги не е единствено и задължително условие, но тук е моментът да отбележа, че ако пожелаем промяната и искаме да постигнем сами трябва да направим информиран избор, базиращ се на много четене и проучване на специализирана литература, която да ни помогне да отсеем кое е най - подходящо за нашия организъм (хранителни продукти и упражнения). Това разбира се често отнема много време!

Именно в това се състои ролята на личния треньор – да предложи най-добрите методи, за да може да се постигнат най- добрите резултати.

- Защо според теб е необходимо да използваме услугите на професионален треньор?

- Всеки човек е различен, разполага с различно тегло, сила, издръжливост и физическа издържливост. Затова е напълно възможно даден хранителен режим, или упражнения, които при едни са работещи, при други да нямат резултат. Именно за това е необходимо професионална помощ, посредством която да се достигне до правилната програма, отговаряща на личните характеристики на даден човек. Ще изброя най-важните предимства при използването на личен треньор:

  • Съставяйки ви програма според нуждите на вашето тяло, персоналният инструкторът ще ви предложи максимално ефективни тренировки.
  • Ще следи дали изпълнявате упражненията правилно и ще ви дава насоки за още по-ефективно -натоварване.
  • Ще ви научи как да тренирате самостоятелно във фитнес залата или вкъщи .
  • Ще ви мотивира да продължавате напред.

Факт е, че статистиката сочи следното: 75% от редовно трениращите не постигат желаните резултати, поради липса на мотивация, или подвеждаща информация, с която са се сдобили. 90% от тези, които успяват с целите си, тренират с персонален треньор. Това е така, защото именно професионалният личен треньор е човекът, който разбира вашите желания и нужди, вижда възможностите ви и ви помага да постигнете желаните резултати.

- Какви положителни промени настъпват в тялото след като човек е избрал тренировъчна програма, съчетана с подходящ хранителен режим?

- Хората имат различни потребности, при първоначалната консултация персоналният инструктор разбира какви са целите на човека срещу него и работи на базата на индивидуалните физически данни, медицински препоръки и физически тестове. Резултати винаги ще има и ще са на ниво, стига човек да спазва препоръките, което в повечето пъти се оказва най-трудната част от постигането на успеха.
Една от основните ползи за здравето от редовната физическа активност е, че нормализира нивата на глюкоза, инсулин и лептин, като по този начин се оптимизира чувствителността на рецепторите за инсулин/лептин. Това е един от най-важните фактори за здравето и предотвратяването на хронични заболявания.

Всички жизненоважни функции в организма се подобряват като резултатите ще бъдат видими: изчистена кожа, тонус и енергия, по-спокоен сън, елиминиране на стрес, тревожност и други тревожни чувства. Тренировъчната програма, съчетана с правилния хранителен режим е най-доброто, което човек може да избере за себе си и своето здраве в дългосрочен план. Ако човек е самодисциплиниран, има волята и желанието да постигне резултати, то тогава пътят към промяна не е толкова стръмен! Няма как усилията да останат ненаградени!

- Какво включва добрият хранителен режим?

- Отново е индивидуално и това зависи от конкретния човек. Най-добрият хранителен режим е този, които може да се спазва за дълъг период от време и на всеки 3 или 6 месеца се променя, спрямо изменението на тялото, количеството тренировки на седмица, различни заболявания или оплаквания, ако има такива.

Няма вълшебна формула за здравословен хранителен режим, който е 100% приложим за всички, защото сме различни. Но има правила, които са общовалидни за всички ни – ако искате да качите килограми трябва да приемате повече калории отколкото изгаряте дневно, а ако имате желание да свалите тегло или трябва да намалите приема на калории, или трябва да не ядете в даден отрязък от време.

- Нека си поговорим за детоксикацията. Какво всъщност представлява тя и какви са ползите й за организма?

- Мога образно да направя следното сравнение – метафорично, тялото е като една кола, съставено от различни системи, които управляват процесите. Тялото ни ежедневно е атакувано от агресивни фактори като: консумация на консерванти, подобрители, овкусители, подсладители, ГМО продукти, хормони от външни източници, мръсен въздух и тютюнопушене, стрес и производните хормони от стреса, лоши хранителни навици, алкохол и още много други. В следствие на натрупваните през годините прекомерни количества вредни токсини тялото започва да забавя собствените си жизнени процеси и в следствие на това човек се чувства постоянно изморен, раздразнителен, неспокоерн, подпухнал, задържайки вода.

Именно детоксикацията е методът, чрез който организмът може да се освободи от вредните субстанции. Има различни методи за детоксикация, но целта е една, изхвърляйки метаболитни отпадъци и свободни радикали да се подобри цялостното здравословно състояне. Ползите са по-свеж външен вид, по-добър тонус и концентрация, качествен сън, подобряване функците на всички органи в тялото.

- Как да останем фокусирани и мотивирани, за да издържим на хранителния и тренировъчен режим, който сме избрали?

- Тук излишна е думата „издържим“! Успехът се крие зад здрава работа, мотивация и най-вече желание! Личният треньор, независимо дали става въпрос за физическо натоварване, или консултант по хранане, е посветен на това да ви помогне да влезете във форма и да се увери, че упражненията, които изпълнявате ви харесват.В това се състои и моята роля – да предложа най- подходящата програма, която включва разнообразно хранене и тренировки, при това изготвени индивидуално за конретния човек.

Важно е да се отбелечи, че когато се следва правилната тренировъчна и хранителна програма човек се чувства в хармония със себе си, защото тя е съобразена с неговите лични предпочитания, навици и възможности, а това е от първостепенно значение! Трябва да харесваш своя хранителен режим, за да не ти „тежи“ и да не броиш дните до края му.

Всъщност най-добрият хранителен режим е този, който е балансиран и който не ти предлага единствено и само ограничения, а създава здравословни навици за цял живот.


- Каква е твоята мотивация? В какво се крие ключът към успеха?

- Мотивацията има различни измерения – тя може да бъде добра и лоша, позитивна и негативна и затова бих искал да ви дам примери, почерпени от моя опит. Мотивацията може да се намери във всичко, което ни заобикаля, стига да имаме очи и сетива да я разпознаем и припознаем като своя! Тя може да бъде открита в хубава музика, която сме чули случайно навън, или в колата си. Мотивацията може да бъде намерена и в хубава книга, или във филм, а също и в някоя история за успеха. Това е добрата мотивация, но нека поговорим и за негативната...

Тя е тази, която се уповава единствено и само на думата „трябва“, но без последици. „Трябва да стана 55 килограма“, „Трябва да направя релеф на мускулите на ръцете!“, но зад голямото желание не стоят действия. Тоест когато липсва усилие, хъс, упоритост, а само искане – мотивацията е обречена на неуспех.

Ако позитивната мотивация е да ходите на фитнес, за да имате резултат, то негативната е да посещавате фитнеса, защото се страхувате от резултата, ако не отидете. Ключът към успеха се крие в действията и волята!

- Как разпускаш след натоварения си работен ден?

Отивам във фитнес залата или чета различни изследвания и интересни материали на теми свързани с устройстовто на човешкото тяло. Въпреки че доста често сутринта за мен започва в 6:30, а денят ми приключва към 12 вечерта, особено през делничните дни, винаги намирам поне един час за себе си, за да релаксирам. Смятам, че почивката е жизненоважна за всеки организъм, за да функционира както трябва.

- Моля, отправи послание към нашите читатели.

Запомнете едно: Никой няма да се погрижи и да изгради тялото ви вместо вас! Здравето е най-ценният актив и когато става въпрос за него не намирайте извинения и оправдания! „Нямам време!“, „Нямам пари и нямам с кого да отида!“ – това са извинения, които ще ви костват много повече в бъдеще, ако не предприемате действия сега. Ако правите нещо - правете го както трябва или не го започвайте изобщо.



Остави коментар