Готвене за един човек: 6 креативни съвета


Диляна Калинова 08.06.2021

Готвенето за един човек има своите плюсове и минуси. Определено ще се сблъскате с предизвикателства, които са свързани с пазаруване на хранителни стоки, складиране, планиране, преобразуване на самите рецепти и др. Въпреки това, има начини! И ние ще се фокусираме върху плюсовете! Всъщност, овладеете ли няколко основни правила готвенето за един човек ще се превърне в удоволствие! Чудесно е, че може да готвите точно това, което искате и когато пожелаете. Можете да експериментирате и да опитате нови ястия и съставки без притеснение дали те ще се харесат на друг.  Вижте следните ценни съвети за самостоятелно готвене, които със сигурност ще са ви в помощ! 

1. НАПРАВЕТЕ ПЛАН ЗА ХРАНЕНЕ

Това е може би най-очевидният съвет по темата, но той наистина е важен, защото именно, когато планирате храненията си ще постигнете максимална ефективност в кухнята! Ако сте импулсивни готвачи и отивайки в хранителния магазин нямате идея какво да сготвите, то сменете тактиката! Предварителната подготовка е важна, защото освен финанси и време, които ще си спестите, ще минимализирате рисковете от изхвърляне на храна!  

Направете си седмично меню като планирате ястията за приготвяне, така ще отидете в магазина с точен списък с продукти. Планирането напред наистина ще ви направи по-добри готвачи, ще оптимизира времето и бюджета ви! 

Ако обичате да хапвате навън с приятели, добра идея е да започнете, като планирате 1-3 домашни вечери седмично, като направите допълнителни порции, които можете да използвате за обяд на следващия ден или да замразите за следващо хранене. Друг вариант е да планирате храненията си ден за ден чрез свежи продукти, или да си направите седмичен план и да замразите повечето  закупени продукти. 

Има редица мобилни приложения, уебсайтове и ресурси, които ще ви помогнат да планирате по-добре храненията си. Чрез тях може да създавате списъци за пазар, нужни количество продукти за една порция.

2. НЕ СЕ ПРЕЗАПАСЯВАЙТЕ СЪС СВЕЖИ ПРОДУКТИ 

Да, наистина няма нужда да купувате продукти, които да стоят в хладилника за всеки случай! В повечето случаи наистина отиват в кофата. 

Сигурни сме, че влизайки в магазина, особено ако сте гладни, ще поискате да купите свежи продукти, извън планирания списък, НО, когато можете, противопоставяйте са на тези спонатнни желания. Някои пресни продукти не могат да бъдат замразени или консервирани, а срокът им на годност предполага бързо разваляване. 

3. ЗАРЕДЕТЕ ФРИЗЕРА СИ 

Замразени зеленчуци и плодове, зърнени храни, или месо – определено е чудесно решение винаги да имате под ръка храна във фризера, която да може да използвате във всеки един момент. Отваряйки го, ще прецените на момента каква рецепта може да изпълните. Нужно е да размразите само една част от количеството продукти, за да си направите една, или две порции, а останалото количество отново може да бъде върнато във фризера. Чудесна идея, която ще спести времето ви е заготовката, която да замразите и при всеки удобен случай да използвате за различни рецепти

4. НАУЧЕТЕ КАК ДА ПРЕИЗЧИСЛЯВАТЕ КОЛИЧЕСТВА

Почти всички рецепти са със стандартни количества, предвидени за 4 порции. Това означава, че трябва да овладеете кулинарната математика. (чрез Гугъл ще откриете чудесни ресурси, с които ще научите как да премодифицирате рецептите и как да изчислявате от типа: „колко супени лъжици е 1/6 чаша?“). Научете се как да разделяте различни храни, или да замествате различни съставки и ви гарантираме, че ще готвите с лекота и удоволствие! 

5. ПРЕОТКРИЙТЕ НОВИ РЕЦЕПТИ ОТ СТАРА ХРАНА

Да, често пъти, в процеса на готвене не сме преценили количеството и остава храна,  което ни хвърля в размисъл какво да правим. Е, може да модифицираме останалата храна в друга рецепта! Примерно, ако е останала плодова салата за вечеря, на следващия ден - за закуска може да използваме продуктите за здравословно смути. Ако ни е останало печено пиле, чудесна идея е да добавим в една тенджера малко зеленчуци и да го използваме за супа.

6. ИЗБЕРЕТЕ СВОЯ ГОТВАРСКИ УРЕД 

Някои предпочитат да хапват храна, приготвена на пара, други – запържена с хрупкава коричка, изборът тук е голям! На пазара ще намерите различни домакински уреди, с които ще може да съкратите времето си в кухнята и ще може да разчитате на тях като верни помощници. Уред за бавно готвене, еър фраер с горещ въздух, уред за готвене на пара – има множество електроуреди, с които може да се насладите на вкусно и здравословно хранене. 

ЖОКЕР - Направете си кулинарен дневник със следните категории: 

  • любими храни – Всеки има такива, но често пъти, заставайки пред хладилника с продукти, или пред хранителния щанд в магазина се чудим какво ни се похапва. Е, с такъв списък под ръка, изборът ви ще бъде лесен и категоричен. 
  • бързи рецепети – полезно е, когато искаме да спестим време и не разполагаме с такова да имаме жокери, които ще ни подскажат за лесна и бърза рецепта, а не да се окажем в ситуация на безмислено скролване в интернет и да се изгубим в морето от рецепти. 
  • Специални рецепти – тук може да сложите всички нови рецепти, които искате да опитате. Може да ги използвате за специален повод, или просто тогава, когато искате да разнообразите менюто си и да експериментирате в кухнята! 

Ако искате здравословни, вкусни и разнообразни кулинарни  предложения, тук ще намерите богат ресурс с рецепти за всеки вкус. 



Остави коментар