Напитки за засилване на имунитета през зимата


Диляна Калинова 21.02.2020

На прага на зимния сезон имунната система често е изправена пред редица предизвикателства – различни вируси и бактерии, стрес, както и вредни навици. Фактор, който влие също е и адаптацията при смяната на времето. А като добавим към всичко изброено дотук намален прием на пресни плодове и зеленчуци, липса на достатъчно слънце и поява на емоционален дисбаланс, организмът ви има крещяща нужда от силни, енергизиращи продукти, за да устои на всички агресии. Селектирахме няколко полезни и здравословни рецепти за вас, чрез които може успешно да преборите вируси, бактерии и инфекции в начален стадий. Изберете своя фаворит от списъка и консумирайте често и с удоволствие :) !

Рецепта #1 – Джинджифилов шот

Първата рецепта е за детокс смути, който освен,че засилва имунитета, има свойството и да пречисти черния дроб от токсични вещества. Друго важно преимущество е, че чрез нея може да забързате вашия метаболизъм и да подобрите храносмилането си. Ако сте податливи на вируси и настинки, тази рецепта е идеален партньор за борба с тях.

Тази рецепта има силата да подобри храносмилането , да пречисти организма от всички натрупани вредни вещества. Освен това въздейства противовъзпалително и успокояващо.

Продукти, от които имате нужда:

  • 1 краставица
  • 2 кубчета джинджифил
  • 1 лайм
  • 1 зелена ябълка
  • 2 стръка целина / или магданоз

Начин на приготвяне: Поставете всички съставки в блендъра и ги пасирайте. След това прибавете 50 гр. вода и напитката е готова за консумиране!

Хитрина: Напитката може да се коснумира и от деца, но за да прикриете натрапчивия вкус и аромат на джинджифила добавете към рецептата алое вера. Чрез него може да прикриете леко парливия вкус на джинджифила и добавяте още една полезна съставка за организма!

Съвет: Ако решите да сложите Алое вера, оставете го за накрая. Поставете го към готовата джинджифилова смес непосредствено преди консумация. Може да направите напитка за пиене, която да я съхранявате в хладилник до 72 часа.

Още малки тайни: Ако се почувствате отпаднали, или сте със запушен, течащ нос, или раздразнено гърло, направете си двойна доза от тази напитка и я консумирайте сутрин и вечер. Ако сте болни, към сместа добавете по 1 капка етерично масло от Куркума и Черен пипер и консумирайте течността от 3 до 5 дни.

Рецепта #2 – детокс напитка с цвекло

Подходяща е при два случая: когато искате да пречистите организма си и когато се чувствате отпаднали и се нуждаете от доза енергия.
Основните ползи от тази рецепта: Това са зеленчуците! Това е напитка пълна с витамини и антиоксиданти. Подпомага както храносмилането, така и работата на бъбреците, има пречистващ и успокояващ ефект върху организма!

Продукти, от които имате нужда:

  • 1 глава червено цвекло
  • 1 жълта и 1 зелена ябълка
  • 1 морков
  • 3 стръка селъри без листа
  • 1 лимон
  • 1 шепа спанак
  • 1 стрък листа от прясна мента

Начин на приготвяне: Измийте и нарежете на парчета всички продукти след което ги блендирайте. Консумирайте, или съхранете в хладилник в стъклена бутилка.
Ако не харесвате специфичния вкус на цвеклото, може да го замените с пресен ананас или лимон. Ако пък вкусът на целината не ви е любим, сменете го с круша.

Рецепта #3 – златно мляко

Тази напитка стана много популярна през последните няколко години. Тя има много вариации, но класическата рецепта се приготвя с краве мляко или ядково мляко като се добавят куркума, кардамон, канела, джинджифил и др. Разбира се, основната съставка на Златното мляко, която всъщност и му придава златистия, жълт цвят е Куркумата. Тя има доказани антиоксидантни свойства, а в комбинацията с канела и джинджифил, напитката придобива още по- мощен пречистващ ефект. Освен това, редовното, превантивно консумиране на тази рецепта може да намали риска от възникването на инфекции от различен характер.

Куркума, канела и джинджифил - това трио има изключителен противовъзпалителен ефект! Напитката стимулира сърдечно –съдовата дейност, храносмилателната система, както и балансирането на кръвната захар.

Продуктите, които са ви необходими:

  • 120 мл. краве мляко или ядково мляко по избор
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах/ или 1 см резен настърган пресен джинджифил
  • 1/2 ч.л. канела на прах
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 ч.л. мед

Начин на приготвяне: Всички съставки се смесват в метален съд и се поставя на котлона на висока температура, докато течността заври. След като заври котлона се намалява и се оставя на слаб огън като се разбърква периодично за около 10 минути, докато подправките отпуснат своя аромат. След като свалите от котлона, прецедете готовата напитка през ситна цедка и сервирайте докато е топло, като по желание може да се поръси с щипка канела.

Може да направите по-голямо количество от тази напитка и да го съхранявате в хладилника, като годността му е до 5 дни. Преди консумация течността е хубаво да се з затопли. Всъщност напитката е страхотна алтернатива на кофеина.

Хитрини: Има хора, които си приготвят тази ароматна напитка като вместо подправки на прах използват съответните етерични масла. По 1 капка и от трите етерични масла (Джинджифил, Куркума и Канела) е достатъчна за минимум 5 дози от напитката или 600-700 мл. мляко. Тук е моментът да отбележим, че вътрешният прием на етерични масла не бива да става без консултация със сертифициран специалист по ароматерапия и/или лекар! Напият съвет е да опиташ първо класическата рецепта!

Други чудесни напитки за засилване на имунитета през студените месеци:

  • Билков чай - Билките имат вълшебни въздействия върху организма! Жълт кантарион, мащерка, лайка – имат противовъзпалителни действия, благоприятно въздействие на нервната система, противогрипни свойства и др. Възползвайте се, вече е сезонът на чайовете! Билките могат да ви помогнат да подобрите здравето си! Набавете си чай матча - вид японски зелен чай, който притежава мощни антиоксиданти иантибактериални свойства.
  • Топло прясно мляко с пчелен мед – има успокояващо въздействие, а медът е хранителен и засилващ жизнените сили на имунната система.
  • Топла вода с лимон, мед и джинджифил – класическа рецепта за здрав имунитет!
  • Морков и кокосово мляко – ценна хранителна напитка за по- здрав организъм! За рецептата ще ви трябва 500 гр кокосово мляко и сока от 3 прясно изцедени моркова! 

Зимата е страхотен сезон, който предоставя редица възможностите за забавление, но крие и редица предизвикателства, с които трябва да се справим, за да останем във форма. Ако искате да засилите имунитета си хапвайте по-често плодове и зеленчуци, пийте достатъчно течности през деня, хранете се балансирано, по- често, с по-малки порции и не забравяйте за физическата активност!

Ако имате нужда от професионална консултация, помощ, идеи за това как да влезете в топ форма, да забързате своя метаболизъм, да се чувствате добре в тялото си и да поддържате здравословен начин на живот – ние сме насреща! Без драстични диети и стрес, ще ви предложим балансиран хранителен режим, съобразен изцяло с вашите лични предпочитания и любими вкусове!

Разгледайте нашите индивидуални пакети, които включват изготвяне, както на хранителен режи, така и на тренировъчна програма.



Остави коментар