Диета по време на почивка? Мисията възможна!


Диляна Калинова 26.06.2019

Здравословният хранителен режим по време на почивка звучи като истинско предизвикателство, но чрез спазването на няколко прости правила, може да се насладите пълноценно на своята ваканция и на удоволствието от храненето.

Предлагаме ви няколко прости и практични правила, с които ще успеете да останете в ритъм и да запазите топ форма.

Наблегнете на свежите, сезонни плодове и зеленчуци

Сезонните природни дарове имат едно голямо приемущество пред останалите хранителни продукти – те са ароматни, свежи, заредени с максимум полезни вещества за организма. Както знаем, плодовете и зеленчуците са основният източник на витамини и минерали за организма, а пълнозърнестите храни осигуряват нужната доза фибри, витамин Е, селен, цинк и калий. Сега е моментът да заредим тялото си с енергия! Повечето курортни населени места разполагат с местен пазар, от който може да си изберете пресни продукти, директно от производителите. Направете си една пешеходна разходка и се възползвайте от разнообразния избор.

Хранете се бавно

Забравете за работните задължения, графици и забързания делник, настройте се на вълна почивка. Важно е храненето да бъде бавно, защото то подобрява храносмилателния процес. Освен това, така позволяваме на рецепторите си за вкус и ситост да се задействат и по този начин ще избегнем преяждането. Така и приемът на калории ще бъде по- малък.

Изберете пълноценна закуска

Ако сте на почивка в хотелски комплекс с блок маса и се окажете сред множество кулинарни изкушения, прескочете гофретите, поничките и всички подобни храни, пълни с големи количества захар. Те ще ви заситят за момента, но скоро след това отново ще почувствате глад. Не стартирайте деня си със сладък, тестен и най-вече пържен продукт! Здравословната, пълноценна закуска ще ви накара да се насладите на сутринта.

Идеи за закуска: Бананова овесена каша, омлет, кисело мляко с пресни плодове, свежи плодове, чаша мляко, прясно изцеден сок. Най- вече наблегнете на сезонните плодове – чрез тях ще поддържате нужния воден баланс на организма си и ще получавате редовни порции целулоза, благоприятстваща храносмилането.

Осигурете си солиден обяд

Обядът трябва да осигурява достатъчно количество енергия, за да имаме активен следобяд. Не е необходимо да броите калориите, напротив – изберете засищаща храна, която обаче да бъде добре подбрана. Обядът е голямото ви ядене за деня, но не трябва да преяждате, защото организмът ви ще се настрои за сън, а не за активност.

Идеи за обяд: Салата с пилешко и моцарела, риба със зеленчуци, свинско бонфиле със салата, пилешка/пуешка пържола, телешко задушено, пълнени тиквички със зеленчуци, сандвич с пълнозърнест хляб с риба тон, или с пуешко месо.

Не пропускайте следобедната закуска

Междинната закуска между обяда и вечерята ни зарежда с енергия и ни помага да намалим приема на вечерната храна. Тя трябва да бъде ненатоварваща и щадяща за организма.

Идеи за следобедна закуска: Плодове или плодова салата, ядки, филийка пълнозърнест хляб с пилешко месо, омлет с извара, приготвен без мазнина, кофичка кисело мляко с овесени ядки, или трици, варени яйца.

Изберете лека вечеря

Важно е вечерята да не бъде в късните часове на деня, оптималният вариант е приемът й да бъде поне 4 часа преди сън, за да може организмът по-лесно да обработи храната през нощта. Избягвайте тежките храни и преяждането, защото това ще доведе до влошяване на съня и задържане на течности.

Идеи за вечеря: Пържола от свинско, или пилешко със задушени броколи, сьомга със зеленчуци, зеленчукова супа, салата. Вариант е да заложите и на протеини с ниско съдържание на мазнини: яйца, риба, бобови изделия, зърнени храни, съдържащи глутен, сирене, кисело мляко. Може да си позволите и малка порция нишесте или зърнени храни: хляб, паста, кафяв ориз, картофи, банан.

Пийте много вода

Тялото ни се нуждае от голямо количество вода, за да запази нивата на хидратация, особено през летния сезон. Освен това, водата пречиства организма от всички вредни токсини и подтиска глада, което води до намаляване приема на излишни калории.

Намерете време за физическа активност

Перфектната фигура е комбинация от балансирано хранене и физическа активност. За това, въпреки, че сте на почивка, не забравяйте за нея. Ако не искате да се затворите в най- близката фитнес зала, има много други дейности, които ще ви помогнат да останете във форма.

Идеи: Плуване, водно колело, водни ски, сутрешен крос по плажната ивица, разходки - сега е моментът за това- използвайте лятото! Любопитен факт е, че според проучвания тренировката на пясък изисква 1,6 пъти повече усилия отколкото тази, която е върху твърда повърхност. Тоест тичайки по морския бряг, тялото ви работи много по-усилено, за да отговори на външните промени.

Още няколко съвета, за да запазите топ форма по време на почивка:

  • Избягвайте консумацията на бързо развалящите се продукти (например: колбаси и млечни продукти), защото стомашно – чревните разстройства са на първо място в списъка, посочени като врагове, които могат да развалят почивката ви. Топлото време активизира бактериите и те се размножават изключително бързо. При адаптиране към нов климат, 20% от туристите страдат от стомашно-чревни неразположения.
  • Запасете се с бутилка минерална вода, в която може да поставите парченца лимон. Той не само освежава, но и подтиска чувството на глад. Пийте по малко от течността на всеки половин, или един час. Така ще тонизирате тялото си и ще му помогнете да поддържа нормална обмяна на веществата.
  • Намалете консумацията на кофеин. Добре е дневният прием на кафе да не надвишава 2 чаши. Не се изкушавайте да превърнете деня си в безкрайна кафе пауза, защото това може да доведе до превъзбуждане на нервната система, нарушаване на съня и повишаване на апетита.
  • И на последно място - не се чувствайте ощетени, че по време на почивката си спазвате хранителен режим, точно обратното – бъдете горди от избора си, че правите най- доброто за вашето тяло. И дори да имате малки прегрешения, те са напълно безобидни, стига да не са редовни. Взимайте щедри порции слънчеви лъчи и не бъдете прекалено строги към себе си, все пак сте на почивка


Забравете за притесненията, защото чрез комбинацията от балансирано хранене и физическа активност, няма причина да качите килограми, даже напротив, дори може да отслабнете по време на почивката си!



Остави коментар