5 идеи за вкусна и нисковъглехидратна Коледна трапеза


Хелти Лайфстайл 15.12.2018

Празниците наближават и въпросът какво да сложиш на трапезата вероятно все повече те тормози. Повечето семейства приготвят традиционно едни и същи гозби всяка година, но ако смяташ, че Коледа и Нова година не са достатъчно основание да си нарушиш режима, може би ще се възползваш от идеите, които сме готови да ти дадем.

  • Месата винаги са добър избор за Коледна и Новогодишна трапеза. Ако обаче досега си сервирала свински вратни пържоли (несъвместими с режима ти, ако си заложила на нисковъглехидратната диета), то трябва да помислиш за алтернатива. Замени мазничките пържолки със свинско филе или дори контрафиле. Приготви го на фурна на бавен огън, за да не изсушиш месото.
  • На повечето трапези по Коледните празници неотлъчно присъства и руската салата. Предвид основните й съставки, а именно картофи и майонеза, няма нужда вероятно да навлизаме в подробности колко мазнини и въглехидрати се съдържат в 100 грама. По-добрият избор би била Млечната салата с обезмаслено цедено мляко. Ако искаш да ти е по-зимно, би могла да я приготвиш с кисели краставички и малко орехи за разкош!
  • Без зелеви сарми на Коледа, все едно не е Коледа, затова определено няма да ти препоръчаме да ги изключиш от менюто. Но все пак има начин как да бъдат малко по-„леки“. Вместо с кайма смес, би могла да ги приготвиш с чиста телешка кайма. Ако си експериментатор, може да прибавиш вместо бял ориз – кафяв, предварително накиснат за няколко часа. Или пък направо да го изключиш. Коледа е все пак! След 40 дни пости трябва мръвка!
  • Обикновено Коледните и Новогодишните празници са времето от годината, когато повечето домакини се представят като завършили Le Cordon Bleu. Затова се въртят торти, дребни сладки, кексове и всякакви други калорийни бомби. Опитай нещо различно: замени тежката „Гараш“ торта със сурова торта с какаово-шоколадов вкус. Суровите енергийни барчета или бонбони също са добър избор, ако си решила да свалиш няколко излишни килограма (или поне да избегнеш качването на такива).
  • На Коледа и Нова година, типично като на празник, се вдигат и повечко наздравици. Препоръчваме ти да не посягаш към готовите сокове и газираните напитки. И без друго алкохолът, смесен със захар, предизвиква главоболие. :) Най-добрият разредител за алкохола в случая е водата. Ако пък ти е твърде „непразнична“ тази комбинация, отдели време и свари сама сок. Приготви го от ябълки или круши например.

С нашите малки хитринки няма да промениш Коледната и Новогодишната трапеза така, че гостите ти да се чудят кой празник празнувате.

Но ще успееш да си спестиш малко мазнини и въглехидрати, което ще накара както тялото ти да се чувства по-добре, така и съвестта ти (ако се бориш със спазването на някой хранителен режим). От друга страна, това са само няколко дни на фона на всичките 365 в годината. Не е фатално и да се отпуснеш. Ние сме насреща, готови да ти помогнем да постигнеш мечтаната фигура!



Остави коментар