Връзката: отслабване – детоксикация. Kое е най-ефективно?


Диляна Калинова 11.09.2019

Връзката: отслабване – детоксикация. Kое е най-ефективно?

През лятото, в разгара на почивния сезон, най-ключовите и търсени теми са отслабването, изгаряне на мазнини и ефективна детоксикация на организма. Какво всъщност представляват токсините, как се обработват от тялото и какви вещества са ни необходими, за да ги преработим? Днес с помощта на нашия нутриционист – Мая Петрова, сме ви подготвили точните отговори на тези въпроси.

Основни видове токсини и въздействието им върху организма ни

Живеем в свят, наситен с изключително високо ниво на токсини. Въздухът, който дишаме, химикалите, съдържащи се в нашите храни, препаратите в дома и на работното ни място, вредните вещества в козметиката, която използваме, и дори електромагнитните вълни, които ни бомбардират всяка секунда – от мобилните ни телефони и безжичните интернет мрежи – всички те допринасят за токсичното пренатоварване на тялото ни. Главно токсините се делят на три вида:

  • Външни – нашата околна външна среда и свободните радикали.
  • Вътрешни – отпадъчните продукти от процесите в човешкото тяло като излишни хормони, непреработени храни (отрови от непълно храносмилане) и тежки метали.
  • Инфекции (вредни бактерии, вируси, паразити и гъбички).

От пъровестепенна значимост е ежедневно организмът ни да разгражда токсините и да ги премахва чрез черен дроб, бъбреци, бели дробове и кожа. Лимфната система също играе важна роля за това. Като част от имунната система, тя почиства междуклетъчните пространства, филтрира кръвта, произвежда белите кръвни телца, защитава срещу болести и връща протеина към сърдечно - съдовата система.

Лимфната система включва далак, ендокринна жлеза, апендикс, сливици, лимфни възли и съдове, и лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактерии и други чужди субстанции в тялото, се отделят и изхвърлят.

Как да се храним, за да отключим процеса по детоксикиране?

За подпомагане на процеса на детоксикация са необходими различни хранителни вещества. Ако те не са осигурени, пречистването на организма става по-трудно за организма. Ако пък процесът на детоксикация се забави, токсините не се елиминират ефективно, а се връщат обратно и се задържат в тъканите.

Тялото образува мастни клетки, където отвежда и съхранява вредните вещества. Тялото е устроено така, че да складира токсините далеч от органите, тоест целта му е да ‘натрупа’ няколко килограма, но не и да застраши жизненоважните органи като сърцето и мозъка.

Като резултат, ние започваме да отслабваме все по-трудно, или пък процесът на слабеене е съпроводен с често главоболие, отпадналост, липса на енергия или трудности с храносмилането. Защо се получава така?

Нашият нутриционист Мая Петрова пояснява, че всъщност, когато се изгарят мазнини, много често се освобождават и токсини и ако ние не помагаме на органите да освободят тялото от тези вредните субстанции чрез прием на детоксикиращ хранителен режим и ако е необходимо билки или хранителни добавки, рискуваме натрупаните токсини да се върнат обратно към клетките ни, но този път и към нашите жизненоважни органи. Това от своя страна води до интоксикация, което е още по-неблагоприятно за здравето ни в дългосрочен план.

Основното нещо, което Мая съветва при всяко едно отслабване е да се уверим, че разполагаме с добре работеща храносмилателна система, за да може клетките ни да усвоят необходимите им хранителни вещества.

„Дори и да се храните с най-здравословната и качествена храна, ако тя не се преработва, усвоява и елиминира правилно, рискувате да навредите още повече на здравето си и да застрашите своето психическо благосъстояние“, допълни още Мая. Затова запомнете, че дори и да имате най-добрият хранителен режим, ако детокс процесите не работят добре, неименуемо това ще се отрази върху здравето ви. Ето някои от симптомите, които подсказват, че е време за ефективно пречистване на организма:

Акне Умора
Горчив металичен вкус в устата Главоболие и мигрена
Тъмни кръгове под очите Болки в ставите и мускулите
Запек, газове, подут корем Шум в ушите
Кожни обриви Силен аромат на тялото или лош дъх
Наднормено тегло Слаба концентрация

Какво е необходимо на тялото за детоксикация?

80% от детоксикацията се извършва от черния дроб, заедно с имунната система. Той превръща вредните вещества във водоразтворими междинни химикали. След това чрез различни метаболитни пътища, в зависимост от вида на токсините, аминокиселините, сярата и други природни вещества, се свързват с токсините, за да ги елиминират.

Минусът на много детокс програми със сокове, например, е че те не съдържат аминокиселини, от които NAC – Н-ацетил Цистеин – необходим компонент за образуването на мощния антиоксидант глутатион, който обезврежда свободните радикали, засилва имунната система и освобождава тялото от тежки метали.

Важно е да запомним, че ние не можем да си добавим NAC от хранта, затова е необходимо да го приемаме като добавка. Обобщено казано, за да се освободим от токсините, трябва да имаме добре функционираща храносмилателна система, правилен хранителен режим с качествена храна + допълнителни хранителни вещества за детокс.
Ето някои примери за нужните вещества и от къде може да си ги набавим:

  • Сяра (кръстоцветни зеленчуци, лук, чесън, яйца)
  • Протеин (риба, костен бульон, месо, желатин)
  • Витамин B6 (авокадо, банани, орехи)
  • Витамин С (брюкселско зеле, цитрусови плодове, чушки, сурово зеле)
  • Витамин Е (говеждо месо, яйчен жълтък, лешници, слънчоглед)
  • Селен (целина, яйца, риба, чесън, бъбрек, черен дроб, скумрия)
  • Антиоксиданти (плодове, зеленчуци)
  • Цинк (миди, агнешко, слънчоглед и тиквени семки)
  • За предпочитане е местните продукти и яйца да са от свободно гледани животни, без намесата на хормони, рибата да е уловена свободно, а не отглеждана във ферми, и зеленчуците и плодовете да са с био произход)

А вие приемате ли достатъчно от тези вещества? Имате ли добра храносмилателна система, която да позволява тяхното усвояване?

Също важно е да се акцентира, че дори да консумираме горепосочените храни, ако имаме проблеми с храносмилането, живеем под непрестанен стрес, то абсорбирането на добрите нутриенти се очаква да бъде значително намалено. Затова, прерпоръчително е да съчетаем своя режим с прием и на полезни добавки. Едни от най-безопасните, които препоръчва нашият диетолог Мая Петрова са:

  1. Детокс Минерал Родосорб с високо съдържание на силиций и свойството да неутрализира свободните радикали и токсини в организма.
  2. NAC - N-ацетил-L-цистеин
  3. Глутатион - е най-мощният антиоксидант, който благоприятства правилното функциониране на клетките.
  4. Храносмилателни ензими на растителна основа.
  5. За любителите на чая: глухарче, мравчено дърво, коприва

Още по темата Мая сподели с нас:

„В забързания ни делник е трудно винаги да следим с какво се храним и как да комбинираме продуктите. Затова, се радвам, че все повече хора идват в кабинета ми, осъзнали, че с правилната насока и съвети, всеки може да живее и мисли здравословно.

Когато ципът на якето ни се развали, ние отиваме на шивач, нали? Затова, когато искаме да бъдем здрави чрез храната, отиваме при нутриционист – ние сме хората, обучени да третираме не само симптомите, а да търсим причината, довела до проблема и чрез създаването на индивидуален хранителен режим да лекуваме!

Като част от екипа на Хелти Лайфстайл, искрено вярвам, че ефективното и здравословно отслабване е възможно с балансиран режим, който е персонализиран! За целта, разработихме индивидуални програми, които са изцяло съобразени с вашето здравословно състояние, нужди и предпочитания. Запомнете, че здравето е най-важното ни богатство и ако го нямаме, няма да можем да сме полезни не само на себе си, но и на нашите близки, роднини и колеги. Екипът ни от международно обучени нутриционисти е на разположение да ви консултира в кабинетите ни в София или в Плевен, както и онлайн.“

Тук може да научиш повече за нашите индивидуални програми: https://healthy-lifestylefit.com/services



Остави коментар