Съвети за тренировки за заети дами


Диляна Калинова 28.06.2021

Много хора искат да подобрят своята физическа форма, но поради липса на време, не могат да се ангажират с тренировъчна програма, която да вкарат в графика си наред с работа, семейство, пътувания, домакински задължения и други. Ако разпознахте себе си в това описание, следващите съвети и препоръки са точно за вас, защото ще ви дадат насоки как да вмъкнете в ежедневието си време за тренировки. 

1. Преразгледай графика и оптимизирай времето си

Оптимизиране на времето за тренировка, независимо дали става въпрос за фитнес залата, или в домашни условия е важно условие, за да постигнете желаните резултати за възможно най-кратко време, без драстични лишения и ограничения! Това не означава, че ще можете да вложите по-малко работа, отколкото бихте направили с по-дълга физическа рутина, но ще можете да спестите ценно време! Преразгледате задачите си за деня, или седмицата и отбележете в графика си минути за тренировки https://healthy-lifestylefit.com/blog/trenirovki . Определете сами колко пъти ще тренирате, с какво време разполагате, в кои дни ще успеете, по кое време и какъв лимит ще гоните. Предварителната подготовка винаги е добра идея! Отделете от ежедневния си график само 15- 20 минути дневно и ако бъдете постоянни, резултатите няма да закъснеят! 

2. Заложете на микротренировките

Какво означава микротренировки? Това са кратки физически упражнения, които изпълняваме няколко пъти на ден, като може да отнемат интервал от няколко секунди до 2-3 минути. Те са идеални за заети хора, които нямат възможност да отделят много време за тренировки. В много случаи микротренировките могат да се окажат също толкова ефикасни, колкото 30-40 минути, прекарани във фитнес залата. Как да изберем най- подходящите упражнения? Това зависи от индивидуалността на всеки – здравословен статус, издържливост, начин на живот. Именно, за да получите максимални резултати за минимално време, заложете на специалист, който ще ви препоръча тренировъчен план https://healthy-lifestylefit.com/services  , съобразен с вашите предпочитания. 

Как да ги правим? Избираме си бройка от повторения, които искаме да изпълним за деня и ги разделяме на равни серии (примерно 3-4 пъти на ден).  Даваме ви няколко общи идеи за микротренировки с ориентировъчни повторения на ден:

Упражнения за сила: 

Клекове – 200 повторения (4х 50)
Коремни преси – 200 повторения (4 х 50)
Лицеви опори  – 40 повторения (4 х10) 

Упражнения за кардио:

Подскок звезда – 200 повторения (5 х 40)
Бягане на място – 200 повторения (5х40)
Скок на място- 80 повторения (5х16)


Ако нямате достатъчна физическа подготовка и започвате такава мини програма отначало, намалете бройката на повторения за деня и с времето я увеличавайте постепенно. 

4. Използвайте всяка възможност, за да се движите и раздвижвате

Забравете за асансьора на работа, или вкъщи, иползвате стълбите! Изкачването на стълби е чудесна кардио тренировка, която ако я изпълнявате ежедневно ще даде добър резултат. Знаете ли, че 30 минути изкачване на стълби = 100 изгорени калории? 100 калории могат да бъдат изгорени и само с 15 минути вървене. Най-често хората изхабяват по 7 калории на минута разходка! 

Всъщност, ходенете е най- добрата микротренировка. Слезте една спирка по - рано за работа и се раздвижете. Сложете си дневна/ седмична цел за постигане на крачки. Пример: 

Цел 1: 2 000 крачки до 12:00 на обяд

Цел 2: 3 000 крачки до 16:00 следобед

Цел 3: 7 000 крачки до 21: 00 вечерта

Знаете ли, че 10 000 крачки изгарят около 250 калории? Това всъщност е равносилно на една доста интензивна тренировка в залата! Заслужава си ходенето! ☺

Вече има редица приложения за телефон, които ще ви помогнат да следите своята дневна/ седмична активност. Може да си поставяте цели, да отбелязвате свършена работа и да следите резултатите си в реално време. 

5. Направи си график за тренировките, следи изпълнението им

Мотивацията е тази, която кара всеки човек да продължава да усъвършенства себе си. Именно затова е важно да си набавите тефтер, в който ежедневно да проследявате резултата си – изпълнени упражнения, серии, измервания в продължителност на ден и на седмица, тегло и т.н. В началото ще ви бъде странно, но скоро това ще стане част от вашето ежедневие. 

6. Избери правилния метод на трениране

Има различни методи на трениране - сутрешна гимнастика, вечерна тренировка в залата, домашни упражнения, танци, колоездене, ходене – вариантите са много! Вие сами трябва да използвате този, който ще пасне най- добре на вашия график и ежедневие.

7. Довери се на специалист 

Често пъти, човек има желание и воля, но не знае откъде да започне. Информацията в интернет, свързана с тренировъчни и хранителни режими може да ви помогне, но има опасност и да ви навреди, защото няма да бъде съобразена с вашето ежедневие, предпочитания и здравословно състояние. Използвайте индивидуални консултации с професионалист, който ще ви изготви програма за трениране и хранене, съобразени с вашите предпочитания. Това е начин да спестите време, нерви и финанси, защото ще постигнете макисмални резултати без излишно напрежение! Има много причини да тренирате с личен инструктор, най- важните може да видиш ТУК .


Ако искате да водите здравословен начин на живот и сте готови да видите в огледалото си вашата по-добра версия, доверете се на нашия екип от специалисти, които ще разработят индивидуален тренировъчен и хранителен режим, специално създадени за теб! Повече за нашите пакети, може да прочетете ТУК 



Остави коментар