Полезен алкохол – вид и количества


Диляна Калинова 14.02.2022

Умерената употреба на алкохол има възможни ползи за здравето, но не е безрискова. В тази статия претегляме рисковете и ползите за здравето. Всъщност може ли да бъде полезен алкохолът?

Интернет изобилства от разнопосочна информация по темата. От една страна, умерените количества са свързани с ползи за здравето. От друга страна, той е пристрастяващ и дори силно токсичен – особено, когато пиете твърде големи количества. Истината е, че въздействието на алкохола върху здравето зависи от отделните организми, от количеството и вида на консумирания алкохол. Тази статия има за цел да представи как алкохолът влияе на вашето здраве. 

Според „Диетичния наръчник” на САЩ, изготвен от медици и специалисти в областта на здравословното хранене, умерената консумация на алкохол се свежда до едно питие дневно за жените и до две за мъжете. Така, рискът здравословни проблеми вследствие на алкохола се свежда до минимум. 

Кой алколох за какво може да бъде полезен за организма?

Червено вино

Според последни проучвания, червеното вино понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания и възпаления. То може бъде ценен помощник в борбата срещу болестта на Алцхаймер и да предотвратява свързаните с възрастта психични заболявания. 

Бяло вино 

То също има много от същите положителни ползи за здравето, защото съдържа антиоксидантни вещества, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Според последни резултати от изслдеване става ясно, че тези хора, които консумират храни с високо съдържание на мазнини, но и паралелнно с храната пиели вино, се отличават с по-нисък процент на чернодробно омазняване, в сравнение с останалите.

Бира

Знаете ли, че тези, които пият светла бира са с по-ниско кръвно налягане и намален риск от сърдечносъдови заболявания? Но коснумацията на бира може да доведе до повишаване на теглото. Затова се препоръчва консумацията на светла бира, която съдържа всикчи ползи за организма, но съдържа по-малък процент алкохол, който води и до натрупване на излишни килограми https://healthy-lifestylefit.com/blog/5-prichini-da-ne-svalyate-kilogrami-nezavisimo-kakvo-pravite.html . А знаете ли, че според последни проучвания бирата благоприятства функциите на мозъка? Хмелът съдържат вещества, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и забавят развитието на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Бренди

Тази алкохолна напитка съдържа висока концентрация на антиоксиданти, които имат своийството да чустят организма от свободните радикали и предпазват органите и тъканите. Любопитно е, че някои проучвания обобщават, че само 30 мл. Бренди има същия антиоксидантен ефект като ежедневния прием на витамин С.

Текила

Тя помага за намаляването на нивата на кръвната захар. Според някои специалисти, текилата има съставки, които подпомагат загубата на тегло. Тази текила, която е направена от 100% ферментирал сок от агаве, се отличава с това, че след консумацията й няма да имате махмурлук, разбира се в разумни количества. Два шота текила на ден (общо около 80 мл) може да забравите за високия холестерол. Това се дължи на специалните захари, които се съдържат в мексиканската напитка, които стимулират производството на инсулин.

Водка

Въпреки, че няма достатъчно доказателства, повечето руснаци вярват в ползите от водката. Според тях тя подпомага функциите на здравата кожа и подсилва растежа на косата. Водката се отличава с ниската си калорична стойност и ниските нива на захар в сравнение с напитки като ром и ракия. Освен това, водката е чудесен антисептик, който унищожава бактериите, които водят до неприятни инфекции в устната кухина. Затова напитката присъства като основна съставка на различни рецепти за лечение на зъбобол, избелване и подобряване на устната хигиена и др.

Ром 

Знаете ли, че ромът е чудесна добавка, скоято може да си помогнете за болно гърло? Капнете малко количество към чая, или го използвайте в домашни сиропи против кашлица и болно гърло. Освен страхотен на вкус, ромът е с доказани лечебни свойства.

Уиски

Отслабване с уиски? Любопитно е, че противно на общото мнение, че всички концентрати са висококалорични, на Запад все по-модерни стават хранителни режими, които включват консумацията на уиски. Да, точно така - уиски! Според специалисти, съставът на уискито и повишеният процент на алкохол, правят напитката ефикасно средство за потискане на апетита.



Остави коментар