Мая Петрова в откровено интервю: „Тайната за дълголетие и щастие се крие в това, с което се храним, в отношението ни към себе си и тялото ни, и в начина, по който тренираме ума си!“


Диляна Калинова 25.10.2019

Мая е нашият нутрционист, който притежава дългогодишен опит в изготвянето на индивидуални хранителни и тренировъчни режими. Въпреки че медицинските и научни методи са в основата на нейната работата, Мая определя себе си като холистичен практик, защото си служи и с подходи от други дисциплини за човешко израстване и себепознание, като хюман дизайн, астрология и НЛП, за да е сигурна, че има максимално най-подробната информация за всеки, и за да може да предлага най- подходящите алтернативи. Това винаги го прави с цел, както самата тя казва – „за благото на човека, защото всеки е различен и заслужава индивидуално и лично внимание и отношение.“

След като ви запознахме с личната история на Мая Петрова, е време да ви споделим повече за нейните професионални възгледи и методи, които следва неуморно и чрез които вдъхновява хората да пожелаят промяната, за да бъдат по-здрави и щастливи.

Мая, кои са най- големите предизвикателства, които срещаш в своята работа?

Най-често те са свързани с готовността на всеки за промяна, тъй като често виждам точно проблема и искам да помогна на всеки. В много случаи давам повече знания отколкото хората са готови да поемат или да чуят, затова подхождам стъпка по стъпка и знам, че дори и да не стигнем крайната цел, важно е, че полагаме основи за положителни промени.

Здравето е процес, не се постига веднага, а в днешно време хората искат ‚хапче чудо‘, да стане бързо, ако може дори на мига. Ако сме вредили на тялото си с години, няма как да се излекуваме за седмици.

Особено в България, хората са доста нетърпеливи и са били лъгани много. Някои очакват, че при нас е като при посещение при лекар, 15-20 мин консултация, рецепта и всичко си идва по местата. На мен една консултацуя ми отнема около час и половина, дори два. Да не броим след това и време за изготвяне на режим, време за допълнителна подкрепа на клиента и такова за въпроси и отговори.

Ако изхождаме от максимата, че човек е това, с което се храни, до каква степен храната е фактор за нашето здраве?

Храната за тялото е като горивото за колата, ако сложим грешното гориво, няма да върви добре. Както и колата, тялото си иска поддръжка, не може да ‚ни вози‘ всеки ден и да очакваме да е здраво и да върви еднакво постоянно.

Основният фактор при храната е качеството и каква е композицията на макронутриенти на едно хранене. Ако храната е с лошо качество, ние вкарваме токсини, пестициди, които затрудняват работата на тялото. А на него, повярвайте и без тези вредни хранителни вещества не му е лесно, защото всекидневно е подложено на агресивни фактори – работен стрес, радиация, мръсен въздух, тютюнев дим, емоционални сривове, притиеснения и др.

Ситуацията е сложна, защото ако ядем само един макронутриент, например въглехидрати, пак вървим против природата на тялото, защото то е направено да бъде в баланс, да получава гориво от три вида храни – белтъчини, мазнини и въглехидрати, и да приема вода, защото ни сме съставени от 70 % вода. Когато нарушим този баланс на макронутриенти (който за всеки е различен) ние вкарваме тялото в крайност, и рано или късно то ще ‚даде знак-симптом‘, за да ни научи да му даваме правилното гориво и в правилните за нас порции. И така ако не чуем урока, идва преяждане, емоционално хранене, храносмилателни проблеми, липса на енергия, безсъние и редица други неприятни ситуации.

Колко често и с какво трябва да се храним, за да бъдем здрави?

Тук отново зависи от човека, но правилото е на всеки 3-4 часа, за да имаме балансирана кръвна захар. Ако минат повече часове без приемане на хранителни вещества (най-често над 5) може да се случи падане на кръвното, силно огладняване, а при някои хора се обостря гастритът им. Ако имаме и някакви нарушения на кръвната захар или инсулинова резистентност например - тогава е още по-лошо и тук се стремя да изготвя така хранителния режим, че да има хранене на всеки 3 часа. Когато това правило се нарушава системно се трупат най-често мазнини в зоната на корема. При този вид телосложение, наричано в нашите среди ‚ябълка‘ (предимно при жените), аз най-често гледам резултатите за небалнсирана кръвна захар, след това стрес или хормонални проблеми.

Друг мит, който чувам, е за яденето вечер до 18 часа. Това отново е индивидуално и зависи от това кога си лягате, какво правите след вечеря, как сте се хранили през деня. Ако имате проблеми с кръвната захар и лягате след 23 ч, а сте яли в 18ч, може да имате неспокоен сън или нощно будене.

Как се изготвя индивидуален хранителен режим и какви са плюсовете от него?

Аз лично правя моите режими след предварителна консултация и изследвания, както споменах по-горе. Гледам и други детайли като кръвна група, какво е настоящото ниво на здраве и каква е целта, какво е ежедневието на клиента, финансите, и не на напоследно място каква е храносмилателната система според хюман дизайн.
За мен най-големият плюс е спестяването на време и излишен стрес за клиента, напълно съобразяване с неговите нуждни и индивидуални характеристики, и това, че му предоставям готови рецепти, които да следва и след това да може да използва. Аз се стремя да изготвям режими за не повече от 4-5 месеца, за да може след това клиентът да има достатъчно избор като рецепти, за да може сам да продължи напред. Така както има една поговорка, ти го учиш да ‚лови риба‘, а не му я даваш ‚само уловена‘ :)

Кои дребни навици в ежедневието ни пречат да бъдем в добра форма?

Храненето или консумирането на алкохол, като методи за справяне със стреса, храненето на крак, в движение или пропускането на хранения за мен са основните врагове на балансирания начин на живот. Недостатъчната консумация на вода е друг основен проблем, както и липсата на физическа активност - топ форма става и без фитнес, но е важно да си давате едни 30 минути на ден движение, ходене, изкачване на стълби, упражнения у дома.

Всеки може да намери своя индивидуален начин, стига да има желание и да осъзнае, че неговото тяло е дар, негов вечен дом, който както и една къща изисква грижи. Нужно ни е повече уважение към тялото, което всеки ден да работи за нас и ни обича като същевременно чака да получи същото насреща.

Кои са най-големите врагове за поддържане на здравословен начин на живот? Какво би посъветвала нашите читатели, за да се предпазят от заболявания и да се радват на отлично здраве?

Приоритизирайте качеството пред количесто. Знам, че в България сме свикнали с 1,2,3 – то и обичаме по ‚много‘, но това пак е крайност, а ако помните в началото на интервюто казах, че тялото е направено да бъде в баланс? Избирайте био плодове и зеленчуци, особено ако ги консумирате сурови. Заложете на домашно гледано месо от свободно пасищи животни без хормонална намеса и ГМО храна, запознайте се с хората, от които купувате, защото вие, мили читатели, имате ‚силата‘, да промените индустрията и да спрете произдоството на некачествена храна и лошото отношение към животните. Вие гласувате за здраве или ‚болест‘ с всяка една Ваша покупка, и така инвестирате не само във Вашето бъдеще, а и в това на децата Ви.

Особено за предстоящите студени месеци се опитайте да си намерете домашно направени костни бульони – това е като ‚ваксина за имунната система‘, заедно с коластрата отново от свободно пасищни животни. Приемайте пробиотични храни, особено сега, когато идва сезонът на туршиите и киселото зеле - сокът му е лечебен.

Грижете се за чревната си флора, тя определя Вашето здраве. Ако имате газове, киселини или запек не мислете, че е нормално и не взимайте само ‚хапчета‘ да спрете симптома. Научете защо, какво Ви казва тялото, какво правите, което му вреди. Намирайте време за природата и за Вас самите, така нареченото ‚me time – време за мен‘, за да правите неща, които Ви дават енергия и Ви радват.

Опознайте себе си и се приемете, разбирайте се и не бъдете прекалено самокритични. Всеки е различен, няма перфектност, защото тя няма определение, зависи от гледната точна. И не забравяйте да се грижите за менталното и емоционалното си здраве. Научете се да се справяте със стреса, ако не може да го намалите. Разбирайте и изразявайте емоциите си, те не са Ви врагове. Ще станат врагове, ако сте в крайност или нямате изградена връзка с тях, а ги таите, защото рано или късно това ще се манифестира или като неочакван здравословен проблем или като някаква неприятна ситуация в живота Ви, за да Ви научи на нещо.

Защото вселената не Ви е създала, за да сте болни или нещастни, помага Ви винаги, стига да поискате помощ и да позволите да Ви се помогне.  И не забравяйте да пиете чиста и качествена вода, да си дадете добър сън от поне 7 часа, по-възможност с лягане преди полунощ, и ежедневно движение - такова, каквото на Вас ви харесва и Ви е приятно.

Каква е ролята на физическата активност за щастливия начин на живот?

Основната роля откъм физиологична гледна точка е поддържане на добра опорно-двигателна способност, здрава костна система, и много важно, здрава лимфна система. Много често при детокс програми се забравя за нея, а тя е от изключтително значение за нашето здраве – тук говорим за здравето на кръвоносната система и клетките. Когато се движим, дори и само разходка да е, ние помагаме на лимфната система, имаме двежение на течности. Затова, наблягам на едни основни 30 минути на ден, особено ако имате работа на бюро, важно е да ставате и да се раздвижвате поне на всеки час.

Другата значимост на физическата активност е от гледна точка на менталното и емоционалното ни здраве. Когато правим активност, която ни е приятна, се освобождават ендорфини, повдига се настроението, подобрява се и нервната ни система. Особено когато имаме повече стрес, умереното движение помага.

Отново важен е балансът тук, за да се направи цялостна програма спрямо нивото на натоварване на тялото и нуждите му. Ако имаме много стрес на работното място и у дома, съчетано с някакъв здравословен дисбаланс (пр.: гъбична инфекция или пропускливост на червата или хашимото) прекалената физическа активност може да превъзбуди имунната система, ако нямате нужното след това време да починете с качествен сън и хранителен режим, който да помогне на тялото. Както се казва в китайската медицина, трябват ни не само ‚ян‘ дейсноти, които да изискват енергия, нужни са ни и ‚ин‘ дейнсоти, които да дават енергия.

Затова е важно да работим с професионалист, който да чува и разбира тялото ни и да ни третира индивидуално. И целият този процес да ни научи как сами да разбираме тялото си след време, за да може после да предадем това знание на другите около нас.

Кое е хобито, което те зарежда? Как прекарваш свободното си време?

Фитнесът от години ми е хоби и взависимост от това как се чувствам може много да ме зареди, ако имам добра музика за компания и ми харесва мястото, където тренирам. Когато не е фитнес - движението под формата на разходка или танц също ми помагат по-скоро за избистряне на мислите или да оставя някакво решение да почака.

Много зависи от какво имам нужда в даден момент и така избирам как да прекарам свободното си време. По душа съм романтик и романтичните филми са ми често хоби, за да поддържам позитивната си енергия :) . Понеже съм много любознателна, трудно е да оставя ума си в покой, затова често може да ме видите да чета книга. Но когато ми дойде в повече знанието се доверявам на релаксиращи масажи, медитативна музика, ароматерапия и коремно дишане за повече ян енергия и хармония. А когато усетя, че имам нужда от добра компания, имам няколко близки приятели и една много грижовна ‚златна‘ мама, които са прекрасни слушатели и добри ‚смехо-лечители‘.

Има ли формула за щастлив, хармоничен живот?

Всеки е различен, затова най-добре е да опознаете себе си, каква енергия имате, какво тяло ‚карате‘, в какъв ум ‚живеете‘ и каква душа носите. Да се научите как да следвате вашия авторитет – вътрешен глас, интуиция, инстинкт – и да му се доверите, защото в свят, в който имате толкова много информация, експерти и философии, ако не познавате себе си, може да се изгубите. Инвестирайте в здраве, в знание, и оценявайте хората, които Ви помагат, подкрепят и разбират истински без да си налагат възгледите.

Тайната за дълголетие и щастие се крие в това, с което се храним, в отношението ни към себе си и тялото ни, и в начина, по който тренираме ума си!

Освен това, не забравяйте, че здравето е дестинация, до която има път, не се отказвайте по средата, бъдете търпеливи, може да починете за малко, но не спирайте да вървите. Винаги помнете, че смехът е

много ценен приятел, носете го с Вас и ако паднете духом, викнете го на помощ. Една усмивка може да направи много добро.

С милиони виртуални усмивки Ви благодаря за отделеното време днес! :) <3



Остави коментар