Алтернативи на кафето


Диляна Калинова 17.01.2022

Ако сте от тези хора, които се опитват да намалят приема на кофеин, но не могат да пожертват енергийния тласък, който той ви дава, имаме няколко здравословни предложения за вас. 

Вместо да се опитвате да изключите напълно кафето, може да помислите за някои негови алтернативи, които не просто ще ви тонизират и заредят със сутрешна енергия, но и ще ви подарят редица ползи за тялото.  

1. Матча чай

В превод Мат-ча означава „чай на прах“. Това е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. По последни проучвания се оказва, че мачта чаят съдържа много повече ползи от зеления чай. Чаените стрити листа съдържат много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и л-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи. Със своите антиоксиданти, аминокиселини и естествените си фибри, матча чаят засилва имунитета и придава бодрост и енергия, като същевременно  с това спомага за редуцирането на телесните мазнини, понижава холестерола и нормализира нивата на кръвното налягане.

2. Зеленият чай

Той е страхотна алтернатива на кафето! Зеленият чай е минимално обработен и има големи ползи за здравето. Множество проучвания показват, че зеленият чай помага за намаляване на диабета тип 2 и сърдечните заболявания. Кофеинът в зеления чай помага за подобряване на умствената дейност, както и ускоряване на метаболизма. Специалисти препоръчват ежедневна консумация по 3 пъти на ден по една чаша от зеления чай. Консумацията на зелен чай укрепва организма и повишава тонуса. Зеленият чай има ободряващо действие, поради което много хора го пият при чувство на преумора. Той има силата да пречисти кръвта и да понижи нивата на холестерола. Препоръчва се при нужда от детоксикация и се използва при следването на хранителни режими. 

3. Ябълков оцет

Да, точно така- оцет! Той може да послужи не само за овкусяване на салата, но и за енергичен тласък. Тази напитка не съдържа кофеин, но оцетната киселина от ферментирали ябълки може да ви зареди с енергия. В една чаша хладка вода добавете 3 лъжици ябълков оцет – тази напитка има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар. 

4. Чаша топла вода с лимон

Тази напитка също ще ви ободри. Плюсовете за организма всъщност са много повече от това: рехидратиране, подобряване на храносмилането, засилване на имунната система. 

За да избегнете чувството на сънливост сутрин, избягвайте тежките закуски. Прекалено много храна сутрин ще ви накара да се чувствате отпуснати, без тонус. 

5. "Златно мляко"

Може сами да си направите енергийна напитка – „Златно мляко“, която ще подобри сутрешния ви тонус! Напитката се прави от топло мляко  с малко куркума и черен пипер и една чаена лъжичка мед. Тази напитка се препоръчва от специалистите по здравословно хранене като имунна бомба, която засища организма с полезни вещества и укрепва неговите защитни сили. Освен това може да модифицирате напитката по ваш вкус и да добавите подправки като канела, кардамон, индийско орехче или естествена ванилия.

Тази напитка има противовъзпалително действие и лекува редица болести и неразположения като: черен дроб, кашлици и настинки, дихателни проблеми, безсъние, храносмилателна система, менструални спазми. Тя е естествен антиоксидант, защото има силата да пречиства кръвта.

6. Здравословно смути

Да, обичаме смутитата! Има много рецепти за здравословни смутита, които са чудесен начин да започнете деня си, да ви заситят с енергия и да ви тонизират за целия ден! Можете да започнете сутринта със здравословно смути, смесвайки банан с портокалов сок, кокосово мляко и чия. Вариантите са много! Ето един от тях за летящ сутрешен старт на организма: 200 грама кисело мляко от 2%, 8 бадема, 1/4 чаша броколи, 3/4 чаша студен зелен чай, 1 чаена лъжичка смляно ленено семе и 1/4 чаена лъжичка канела. Блендирайте всичко и изпийте веднага. Гарантираме ви, че тази напитка ще ви зареди с бодрост и ще ви даде нужната енергия, дори повече от консумацията на чаша кафе. 

7. Контрастен душ

Ако сте от хората, на които им е трудно да се събудят сутрин, препоръчваме т.нар. контрастен душ. Какво представлява той? Чрез редуване на топла и студена вода около 2-4 пъти вие променяте телесната си температура от гореща на студена и обратно. Контрастната хидротерапия не само ще ви накара да се почувствате невероятно като почувствате моментален прилив на енергия, но и ще ви даде няколко важни ползи за тялото: по –добра циркулация на кръвта, подобряване защитните сили на имунитета, намаляване на умората и на мускулни болки. Как да си направите контрастен душ? Ето как: 

1. Започнете с хладна вода, която не е прекалено студена. 

2. След това преминете към гореща вода - за около 2 минути и после продължете със студена вода отново за около 2 минути. 

3. След това отново се върнете към горещата вода, като я направете още по-гореща от предишния път, отново за около 2 минути.

4. Накрая за около 2 минути завършете със студена вода, за да затворите порите си и да заключите влагата. 

8. Спортни дейности

Каква по – зареждаща и ободряваща сутрин от тази, която започва с движение? Отделете само 10  минути сутринта за домашни треноривки, за да тонизирате тялото си. Спортните дейности ще ви помогнат не само да се събудите с усмивка, но и да останете фокусирани през целия ден. Разбира се, не е задължително сутрешната ви тренировка да бъде изтощителна, полезно също е да се разходите на чист въздух или да правите леки упражнения, а защо не и йога?!  



Остави коментар