Ползи от това да сте във форма, които не са чисто физически


Диляна Калинова 29.11.2021

Много хора мислят за упражненията като начин да поддържат физическа форма или да подобрят сърдечно – съдовото си състояние, но има и много важни психологически ползи от тренировката, които също са толкова важни за общото благоразположение. 

Тренировките са естествен стимулатор на настроението! 

Ендорфините са хормони в мозъка, които намаляват възприятието ви за болка и щастието. Когато тренирате, ендорфини се отделят, което ви кара да се чувствате по-щастливи почти мигновено. Дори и да не направите пълна тренировка, бързата 30-минутна такава може да ви даде настроение. 

Физическата активност ви освобождава от стреса и физическото напрежение!

Тренировката не само освобождава ендорфини, но също така може да помогне да пренасочите енергията си. След тренировка ще бъдете изумени колко по-добре се чувствате, след като освободите напрежението от тялото си по продуктивен начин. 

Тренировките увеличават нивата на енергия!

Знаем, когато сте имали напрегнат работен ден и се чувствате уморени, последното нещо, което искате да направите, е да тренирате. Но именно упражненията могат да ви дадат повече енергия. Когато тренирате, тялото ви получава повече кислород към тъканите и сърдечно-съдовата система. Когато сърцето и белите ви дробове са силни, имате повече издръжливост да изпълните ежедневните задачи, които иначе бихте могли да отместите настрани.

Физическата активност повишава самочувствието 

Изглеждате добре и се чувствате добре – това са резултатите накратко от редовната физическа активност. Тренировката е фактор, допринасящ за загубата или поддържането на теглото. И когато губим тегло, това води до повишаване на самочувствието ни. А какво по - хубаво чувство от това да влезем отново в любимия си стар чифт дънки и да се огледаме в огледалото с усмивка!? 

Тренировките дават усещане за постижение

Чувството, че днес си постигнал нещо, че си използвал времето си на макс при това по най - продуктивния начин е страхотно! Редовните упражнения могат да ви помогнат да подобрите живота си като цяло.

Физическата активност помага за по-лесна концентрация

Активността освобождава химикали в мозъка, които ви карат да се чувствате добре – повишава самочувствието и ви помага да се концентрирате по – лесно, за да бъдете по –продуктивни.

Тренировките намаляват риска от деменция

През годините проучванията установиха, че поддържането на активност може да засили функцията на ума и енергията, намалявайки риска от деменция. Физическата активност може да подобри когнитивната функция при възрастни хора и потенциално намалява риска от развитие на когнитивно увреждане. 

Физическата активност намалява стреса, депресията и тревожността

От години чуваме, че редовната дейност повишава настроението, но прави много повече от това. Когато тренирате, се отделят невротрансмитери и ендорфини, които облекчават депресията. Освен това повишавате телесната си температура, което доказано успокоява нервите.

Редовните упражнения повишават умственото представяне и производителността на работа

Твърдо вярваме, че упражненията са важни за подобряване на цялостното качество на живот, особено когато става въпрос за работа. Упражненията не само подобряват самочувствието на работното място, което ви помага да поемете лидерски роли и да се представяте по-добре, но също така повишава и общата производителност и фокус.

Тренировките подобряват съня 

Има различни научни доказателства за ползата на тренировките за подобряване качеството на съня, който влияе директно на нашата психика. Редовните тренировки правят съня ни по-здрав и спокоен. Редица специалисти се обединяват около мнението, че  сънят може да елиминира проблемите със съня, като например безсъние (инсомния).

Да обобщим: Ако тренирате редовно ще получите: подобрена памет, повишена енергия, самочувствие, настроение,  намалено чувство за тревожност и стрес. Всички тези ползи са свързани с неврогенезата (генерирането и създаването на нови неврони) и невропластичността (синаптична пластичност или промени в силата на вече съществуващи синапси).

Затова е важно – бъдете активни! Това не означава бягане на километрични маратони или всекидневни изтощителни тренировки във фитнеса. Не! Напротив! Намерете баланса! Изберете такъв тренировъчен план, който ще ви прави щастливи, че го следвате, за да не го усещате като досадно задължение! Ако имате нужда от насоки и съвети от специалист, който да ви покаже откъде да започнете и какви упражнения са най – подходящи за вас, може да ни се доверите.  Ще изготвим индивидуална тренировъчна програма за вас, която ще отговаря на вашите нужди и цели. 

В нашия блог ще намерите видео упражнения, идеални за активност у дома: https://healthy-lifestylefit.com/blog/trenirovki  



Leave a comment